Bousaid benadrukt uitdagingen van Suriname bij aantrekken kapitaal en financiering

De Forum on Economic and Fiscal Policy (FEFP), een internationale en onafhankelijke denktank die zich inzet voor de verbetering van economisch en fiscaal beleid, organiseerde op 24 juni een conferentie in de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Het evenement richtte zich op het mondiale kapitaalaanbod en -vraag, economische groei, en de financiering van klimaatverandering. De conferentie bracht vooraanstaande sprekers en belanghebbenden samen om discussies te voeren en onderzoek te presenteren.

Een van de prominente sprekers was de heer Jim Bousaid, voormalig directeur van de Hakrinbank en vicevoorzitter van de Raad van Commissarissen van Staatsolie. In zijn toespraak belichtte Bousaid de uitdagingen en kansen voor opkomende markten bij het aantrekken van kapitaal voor economische groei. Hij benadrukte de complexiteit waarmee ontwikkelende economieën, zoals Suriname, worden geconfronteerd bij het zoeken naar kapitaal om economische en sociale ontwikkeling duurzaam te stimuleren.

Bousaid wees op de strenge eisen van westerse kapitaalverstrekkers met betrekking tot internationale financiële regelgeving en het voldoen aan milieu-, sociale en governance- (ESG) normen. Deze eisen zijn vaak zo streng dat ontwikkelingslanden er nauwelijks aan kunnen voldoen, wat resulteert in geen financieringen of financieringen tegen onaantrekkelijke voorwaarden, zoals te hoge rentes. Dit leidt tot een nadelige concurrentiepositie voor ontwikkelingslanden. Hij benadrukte echter dat deze uitdagingen landen zoals Suriname dwingen om innovatiever te zijn met beperkte middelen.

“Opkomende markten bevinden zich op een kruispunt waar de behoefte aan substantiële investeringen om ontwikkelingsprojecten te stimuleren samenkomt met de noodzaak om te voldoen aan wereldwijde financiële normen”, aldus Bousaid.

“Het is van essentieel belang dat we een balans vinden tussen het aantrekken van investeringen en het nakomen van onze verplichtingen op het gebied van duurzame groei en milieubeheer op een eerlijke manier.” De toespraak van Bousaid was onderdeel van de eerste sessie van de conferentie, getiteld: ‘Navigating Capital Demand and Supply for Economic Growth’, die zich richtte op de perspectieven van zowel kapitaalverschaffers, zoals sovereign wealth funds, banken, en capital funds, als kapitaalzoekers, zoals ontwikkelingslanden en hun bedrijfsleven. Bousaid zijn inzichten werden aangevuld door bijdragen van andere vooraanstaande sprekers, waaronder prof. dr. José Luis Curbelo Ranero, CEO van COFIDES, en prof. dr. Ben Shenglin, decaan van de Zhejiang University International Business School uit China.

De conferentie omvatte ook een tweede sessie: ‘Carbon Mitigation Policies and Tax Policies’, waarin de impact van koolstofreductiestrategieën op economische groei en het aantrekken van investeringen werd besproken. Keynote sprekers in deze sessie waren onder anderen prof. dr. Kurt van Dender van de OESO en Astrid van Mierlo van de Europese Commissie.

Bousaid beschreef de uitdagingen van Suriname bij het aantrekken van kapitaal en financiering. Zijn oproep tot innovatieve financiële oplossingen en regelgevende flexibiliteit werd gezien als een dringende oproep tot actie voor zowel beleidsmakers als investeerders. Volgens de aanwezigen is het perspectief van Bousaid – en van opkomende landen en ontwikkelingslanden in het algemeen – van groot belang. Wanneer kapitaalverstrekkers te hoge eisen stellen aan kapitaalontvangers, wordt het vrijwel onmogelijk voor ontwikkelingslanden om economische ontwikkeling te realiseren.

Meer informatie is te vinden op https://www.fefp.org

More
articles