Proces naar WHO certificaat van malaria eliminatie vergt enorme inspanning

Het proces naar het WHO certificaat van malaria eliminatie, vergt enorme inspanning, maar met de juiste inzet, verwacht Suriname de certificering rond februari/ maart 2025 te ontvangen. Dit stelden verschillende deskundigen afgelopen vrijdag tijdens de kick-off meeting: ‘Suriname op weg naar malaria eliminatie certificering’, die plaatsvond in Uthopia Heritage. Suriname is al enige tijd vrij van malaria-besmettingen. De gevallen die de afgelopen periode in Suriname zijn vastgesteld, betreffen importgevallen, merendeels afkomstig uit de buurlanden. Op basis van deze malaria-vrije status komt Suriname in aanmerking voor het WHO-certificaat van malaria eliminatie.

Het ministerie van Volksgezondheid in samenwerking met het Malaria Programma Suriname en diverse stakeholders, stellen dat er veel werk aan de winkel is om het certificaat in ontvangst te kunnen nemen. Zo zal er gelet moeten worden op de waakzaamheid, het optimaal testen van mensen, de kwaliteit van de dienstverlening, het op peil houden van de dataverzameling en analyse. Ook moeten de mijnbouwindustrieën samenwerken met de desbetreffende organisaties aan voorlichting naar de samenleving toe met betrekking tot malaria.

Deze inspanningen zullen in een rapport moeten worden opgenomen, dat vervolgens ingediend zal worden bij het WHO regionaal kantoor. Het doel van kick-off meeting was om alle gezondheidsorganisaties, nationale en internationale partners en overige belanghebbenden te informeren en te betrekken bij de laste fase op weg naar het WHO certificaat van malaria eliminatie. Dr. Yafflo Ouattara PAHO-vertegenwoordiger Suriname, benadrukte dat de WHO de nodige technische ondersteuning zal blijven geven aan het ministerie. Dit om het uiteindelijke doel te realiseren. Dokter Ouattara benadrukte, dat certificering een lang proces is dat samen doorlopen moet worden. ‘’Met de nodige investering, die ook nu gepleegd wordt, zal het uiteindelijke doel bereikt worden.‘’Minister Amar Ramadhin zei dat het belangrijk is om de status van malariavrij te blijven behouden. Echter voor het behouden van deze status, moet volgens de bewindsman overgaan worden tot duurzame financiering. Ramadhin is alle financieringsinstanties erkentelijk voor de continue ondersteuning tijdens dit proces, maar stelt dat er samen met deskundigen gewerkt dient te worden aan het oprichten van een fonds bestemd voor de eliminatie van malaria en het behoud hiervan. De bewindsman bedankte alle desbetreffende organisaties, gezondheidswerkers en deskundigen voor de inspanningen die zij de afgelopen jaren tot op heden verricht hebben. Rakesh Gajadhar Sukul directeur van Volksgezondheid lichtte toe dat het een heel moeilijke weg is geweest. ‘’Maar door hard werken van vooral onze deskundigen, er nu sprake is van geen transmissie van malaria binnen de populatie van Suriname.‘’ Gajadhar Sukul verklaart dat de samenleving bewust gemaakt moet worden van de gevaren rond de ziekte. Tegelijkertijd moet de bewustwording vergoot worden over hoe wij samen de status kunnen bereiken maar bovenal hoe wij die kunnen behouden. “Om de status van eliminatie te bereiken is niet alles, om het op 0 transmissies te houden is het harde werk” aldus Gajadhar Sukul.

door Orsilia Dinge

 

More
articles