Orkaan Beryl richt enorme schade aan op Caribische eilanden en raast verder

De orkaan Beryl, die razendsnel aan kracht won en uitgroeide tot een categorie 5 orkaan, heeft maandag verwoestende schade aangericht op het Caribische eiland Carriacou, onderdeel van de eilandengroep Grenada. Met windstoten tot 261 kilometer per uur wordt Beryl door het Amerikaanse Nationaal Centrum voor Orkanen (NHC) als “mogelijk catastrofaal” bestempeld. Beryl heeft talloze re-cords verbroken en is een verontrustende indicatie dat dit seizoen verre van normaal zal zijn in een opwarming van de aarde als gevolg van vervuiling door fossiele brandstoffen. Zondag werd het de eerste grote orkaan – gedefinieerd als een orkaan van categorie 3 of hoger – in de Atlantische Oceaan in 58 jaar en de enige die in de maand juni de status van categorie 4 bereikte. Maandag rond 11.10 uur lokale tijd, bereikte de orkaan Carriacou, waarbij het NHC een dringende waarschuwing liet uitgaan: “Dit is een extreem gevaarlijke en levensbedreigende situatie. Neem nu actie om je leven te beschermen.’’ De voorzorgsmaatregelen, waaronder de sluiting van scholen, winkels en luchthavens, bleken terecht. Op Grenada is al zeker één persoon om het leven gekomen, en premier Dickon Mitchell meldt “wijdverspreide vernielingen” in Carriacou en Petite Martinique. “In een halfuur tijd werd Carriacou platgegooid”, aldus Mitchell.

Op diverse plekken werden daken van huizen geblazen en elektriciteitslijnen vernield. Kingstown, de hoofdstad van St. Vincent en de Grenadi-nes, rapporteerde schade aan gebouwen in het havengebied, en 95 procent van Grenada zit zonder stroom. Barbados werd ook getroffen door hevige wind en overstromingen, waarbij straten bezaaid raakten met brokstukken en vissersboten beschadigd werden. Bij een categorie 5 orkaan zoals Beryl wordt een groot deel van de huizen vernietigd, en het kan weken tot maanden duren voordat de elektriciteitsvoorziening is hersteld en de gebieden weer bewoonbaar zijn.

Beryl is de eerste orkaan van het seizoen en breekt records door zijn vroege verschijning en intensiteit. “Orkanen weten niet welke maand het is, ze weten alleen wat hun omgevingstemperatuur is. Beryl breekt records voor de maand juni omdat Beryl denkt dat het september is”, legt expert Jim Kossin uit aan CNN. De orkaan beweegt zich nu richting Jamaica en mogelijk zal hij vrijdag aan land gaan in Mexico, in de buurt van Yucatan. Voor de eilanden Barbados, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Grenada en Tobago waren eerder orkaanwaarschuwingen afgekondigd. De Nederlandse eilanden Sint-Eustatius, Saba en Sint-Maarten, evenals Martinique, St. Lucia, de zuidkust van de Dominicaanse Republiek, en Haïti zijn ook gewaarschuwd voor de impact van de storm. Mexico wordt inmiddels al getroffen door de tweede storm van het seizoen, de tropische storm Chris, die maandag nabij Tuxpan aan land kwam.

Barbados

Hoewel Barbados gespaard bleef van de gevolgen van de storm, beschadigde een grote stormvloed talloze vissersvaartuigen – een enorm verlies voor de visserij-industrie van het land. Minstens twintig schepen zijn gezonken, zei premier Mia Amor Mottley maandag. Sommige vissers van het Bridgetown Fisheries Complex keken hulpeloos toe hoe gewelddadige golven boten tegen elkaar sloegen of onder water trokken, meldt CNN-filiaal CBC. “We kunnen niets anders doen dan toekijken hoe de totale vernietiging plaatsvindt – ons levensonderhoud is weggevaagd”, vertelde een bewoner aan CBC. Sommige cricketfans die naar Barbados waren gereisd voor de T20 World Cup – en zelfs het winnende Indiase team zelf – hebben het eiland niet kunnen verlaten toen de orkaan Beryl de Grantley Adams International Airport dwong de activiteiten op te schorten. ‘’Maar het Indiase team zal waarschijnlijk dinsdag naar huis gaan na de geplande heropening van de luchthaven’’, zei Mottley.

More
articles