NOB behaalt indrukwekkende resultaten met goedkeuring jaarrekeningen

De Nationale Ontwikkelingsbank van Suriname (NOB) heeft opnieuw indrukwekkende resultaten behaald met de goedkeuring van de jaarrekeningen van het Fonds Technische Bijstand Particuliere Sector (FTBP) over de periode 2006 tot en met 2021. Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning, die de jaarrekeningen vaststelde na goedkeurende accountantsverklaringen, prijst de NOB als een ‘‘model voor staatsbedrijven’’.

Met deze goedkeuring is decharge verleend aan zowel de Permanente Commissie van het FTBP als de beheerder van het fonds, de NOB. De goedkeurende verklaringen bevestigen dat het fonds voldoet aan alle compliance-eisen, en onderstrepen de transparantie en betrouwbaarheid van het beheer door de NOB.

Minister Raghoebarsing sprak zijn waardering uit voor het prudente beheer van de fondsen door de Ontwikkelingsbank en complimenteerde de Commissie met haar professionele aanpak. “De NOB is door haar zorgvuldige en effectieve beheer van middelen een voorbeeld voor hoe staatsbedrijven zouden moeten functioneren”, aldus de minister.

Fonds weer actief

Het FTBP, opgericht in 1992 door de staat Suriname, heeft als doel de particuliere sector te stimuleren door kredieten te verstrekken voor onderzoek en trainingen. Van 2008 tot 2021 was het fonds inactief door het ontbreken van een Permanente Commissie. Desondanks werden de jaarrekeningen tot 2016 gecontroleerd en tot 2006 goedgekeurd door de toenmalige commissie. Op 18 februari 2022 stelde de minister van Financiën en Planning een nieuwe Permanente Commissie aan, onder leiding van voorzitter Jaswant Doekharan en leden Helyante Mac-Donald en Adit Moensi. De officiële herlancering van het fonds vond plaats op 15 juni 2022.

Voordelige financiële bijstand

Het FTBP biedt financiële oplossingen voor bedrijven met specifieke financieringsbehoeften die niet passen binnen reguliere bedrijfsfinanciering. Dit omvat onder meer het aantrekken van deskundigheid, specialistische trainingen, certificering van bedrijfsprocessen, en het uitvoeren van haalbaarheidsstudies. Met een eigen bijdrage van 10 procent kunnen bedrijven tot maximaal USD 25.000 lenen tegen aantrekkelijke rentepercentages: 4 procent voor SRD-leningen en 3 procent voor valutaleningen. Bij de beoordeling van aanvragen wordt naast de standaard bancaire toetsing, ook gekeken naar duurzaamheid en innovatie. NOB president-directeur Sandy Cameron benadrukt de toewijding van de bank aan verantwoord en efficiënt beheer van de fondsen met het oog op duurzame ontwikkeling en economische groei. “De erkenning en waardering van de minister van Financiën en Planning versterken en motiveren ons team om door te gaan met het leveren van uitzonderlijke prestaties”, aldus Cameron. Met deze resultaten blijft de NOB zich profileren als een voorbeeldige beheerder van staatsmiddelen en een belangrijke motor voor economische vooruitgang in Suriname.

More
articles