Bromfietscertificaat voor e-bikes laat lang op zich wachten

De regering wacht nog steeds op de invoering van een bromfietscertificaat, dat e-bikers moet verplichten aan bepaalde voorschriften te voldoen, waaronder het dragen van een veiligheidshelm. Voorgestelde wijzigingen in de wetgeving voor e-bikes en scooters moeten vereisen, dat bestuurders voldoen aan de eisen die gelden voor fietsen en bromfietsen, zoals technische normen, verzekering, registratie, inspectie en helmgebruik.

Mr. Antoon Karg zegt dat de tussenkomst van De Nationale Assemblee (DNA) niet vereist is om nieuwe regels te introduceren. Het gaat volgens hem over het in de handel brengen en niet zozeer over het gebruik. Hij maakt duidelijk dat elektronische voertuigen of anders dan motorrijtuigen (andere aandrijving dan via fossiele brandstoffen) al vallen onder de rijwet en het rijbesluit. “Dus er is al gedelegeerd en de bevoegdheid aan wie die toebehoort, is de minister van Justitie zelf”, aldus Karg. Hij wijst erop, dat het niet nodig is om naar DNA te gaan. Echter komt naar voren dat het verhandelen valt onder contractsvrijheid en ondernemingen hoeven zich niet gehouden te voelen documentatie in te laten zien. Volgens Karg zou een minderjarige in principe elk voertuig kunnen kopen. ‘’Evenwel kunnen ze niet zonder meer als bestuurder optreden, als er geen regelgeving gemaakt is of wordt’’, zei Karg.

“Maar die regelgeving moet nog op schrift gesteld worden.”  Karg vertelde dat er een onderscheid gemaakt moet worden tussen formele en materiële wetgeving. Volgens hem is formele wetgeving aan de orde, als het gaat om beleidsregels en bij wetgeving van lagere ordening zijn bijvoorbeeld staatsbesluiten, beschikkingen beleidskwesties. Voorts stelde hij dat zowel de rijwet als het rijbesluit de mogelijkheid biedt om nadere regels te stellen. Ook als het betreft elektronische fietsen/bromfietsen. “Vanwege het recht”, aldus Karg. Verkeersdeskundige Gloria Sterling benadrukte kort geleden het gebrek aan wet- en regelgeving met betrekking tot e-bikes op de weg en uitte haar bezorgdheid over het toestaan van jonge kinderen om deel te nemen aan het verkeer op e-bikes, zonder de juiste kennis en rijvaardigheid. De verantwoordelijkheid voor de veiligheid rond het gebruik van e-bikes ligt niet alleen bij de wet, maar ook bij de gebruikers zelf, met name ouders die hun minderjarige kinderen de straat op sturen zonder goede bescherming en kennis van de verkeersregels. De overheid is bekritiseerd voor het niet nakomen van beloofde regels voor e-bikes. De discussies rond de oprichting van een verkeersautoriteit benadrukten deze zorgen, waarbij parlementsleden ouders opriepen zich bewust te zijn van de gevaren en herinnerden de minister van Justitie en Politie eraan, zijn beloften met betrekking tot regelgeving waar te maken. Concluderend is er dringend behoefte aan regelgeving met betrekking tot e-bikes in Suriname. Voorts wordt vernomen dat een besluit van de minister Justitie en Politie ter invoering en nadere uitwerking van de wetgeving voor e-bikes en scooters, zou kunnen leiden tot de veiligheid van e-bikers op de weg.

More
articles