Overheid stopt tijdelijk vrijstellingen van invoerrechten

De regering heeft een tijdelijke stop ingesteld op het verlenen van vrijstellingen van invoerrechten op goederen met als doel, de staatsinkomsten te verhogen. Dit besluit blijft van kracht tot eind september 2024. Gedurende deze periode zullen vrijstellingen alleen worden verleend, als er haar sterke argumenten worden voorgelegd om de noodzaak ervan aan te tonen. Belanghebbende partijen moeten een verzoek hiertoe indienen bij de minister van Financiën en Planning, die het vervolgens ter goedkeuring zal door sturen naar de Belastingdienst. De uiteindelijke beslissing voor ontheffing wordt genomen in overleg met de president.

In de komende drie maanden zal de minister van Financiën en Planning samenwerken met de minister van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie en andere relevante ministeries, om een nieuw beleid op dit stuk en criteria te ontwikkelen. Dit beleid zal aangeven, welke goederen in aanmerking komen voor vrijstellingen van invoerrechten en in welke mate deze vrijstellingen in de toekomst zullen worden toegekend.

De Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS), is bezorgd over het besluit van de overheid om de vrijstellingen van invoerrechten, tijdelijk stop te zetten. Hoewel de regering de staatsinkomsten wil verhogen, heeft deze stap belangrijke gevolgen voor het midden- en kleinbedrijf (MKB). Veel leden van AKMOS zijn voor hun bedrijfsvoering afhankelijk van geïmporteerde goederen en het stopzetten van de vrijstellingen van invoerrechten, zal leiden tot financiële druk. De toegenomen importkosten zullen leiden tot hogere verkoopprijzen, waardoor de concurrentiepositie van lokale bedrijven ten opzichte van buitenlandse concurrenten mogelijk verder wordt verzwakt.

AKMOS benadrukt de noodzaak van transparantie in het vrijstellingsproces om misbruik te voorkomen en een gelijk speelveld te garanderen. KMO’s (Kleine en Middelgrote Ondernemingen) kunnen vrijstellingen aanvragen, maar daarvoor zijn sterke steekhoudende argumenten en een formele aanvraagprocedure nodig.

De overheid is van plan om nieuw beleid en criteria te ontwikkelen, voor het verlenen van vrijstellingen van invoerrechten in de toekomst, en AKMOS dringt aan op een nauwe samenwerking tussen de overheid en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, om zo eerlijkheid te garanderen en rekening te houden met de behoeften van het MKB. Het is voor KMO’s van enorm belang hun aankoopstrategieën te herzien, alternatieve leveranciers te zoeken en op de hoogte te blijven van het overheidsbeleid tijdens deze periode. De AKMOS zal haar leden blijven steunen en opkomen voor hun belangen.

More
articles