Onthullingen over kopstukken Surinaamse drugshandel

Internationale verslaglegging rondom de voortvluchtigheid van Brian Blue en zijn centrale plek in de cocaïnehandel met naam en toenaam, en legt verband met voorvallen en bekenden uit het criminele circuit en de politieke top. In de wereld van de cocaïnehandel zijn namen zoals Ronnie Brunswijk, Desi Bouterse, en de in 2014 veroordeelde Piet Wortel, bekend in Suriname en omstreken. Echter, Brian Blue speelt al jaren een sleutelrol als opvolger van de ‘Guyanese Escobar’ Roger Khan.

Panorama noemt hem de opvolger van Roger Khan, in een breed exposé over hoe het de verschillende drugsbaronnen vergaan is in recente jaren. De link wordt ook getrokken naar Piet Wortel. Wat ruimte schept om een mislukte ripdeal met betrokkenheid van Quincy Promes te insinueren en te verwijzen naar een vredesakkoord tussen de beide ondernemende farmaceuten.

Een overzicht van vangsten in het artikel van Panorama varieert van honderden tot duizenden kilo’s en maakt als snel duidelijk dat onze ligging in het noorden van het continent en de relatief poreuze grenzen en bevliegbare afstanden met Peru, Bolivia, Colombia en Guyana, ons als toevoerland en tussenbestemming aantrekkelijk maken. Brian Blue is onder de aandacht van de Braziliaanse autoriteiten en staat op de lijst van Interpol Red Notice, het tracking and arrest systeem van lidstaten.

Promes

Voormalig Ajax-speler Quincy Promes werd in maart 2024 gearresteerd tijdens een trainingskamp in Dubai vanwege een verkeersovertreding. In mei werd hij onder voorwaarden vrijgelaten. Sinds zijn arrestatie zet het Openbaar Ministerie (OM) alles op alles om Promes naar Nederland te krijgen. In februari 2024 werd hij bij verstek veroordeeld tot zes jaar celstraf wegens betrokkenheid bij de smokkel van bijna 1400 kilo cocaïne via de Antwerpse haven. Hij opereerde onder de naam ‘Fantasma’ samen met zijn neef Marylio V. Eerder kreeg Promes anderhalf jaar cel voor het neersteken van een andere neef tijdens een familiefeest in Abcoude in juli 2020. Nu hangt zijn uitlevering af van de beslissingen van Dubai en Rusland, dat hem zoekt wegens belastingontduiking. Volgens het Russische Telegram-kanaal Mash zou dit een politieke zet kunnen zijn om hem uit handen van de Nederlandse overheid te houden.

Betrokkenheid

Daarnaast duikt de naam van Promes op in een dossier over een ripdeal in een zaak waarin de Surinaams-Nederlandse drugsbaron Siegfried ‘Piet’ Wortel terechtstaat. Tijdens een inleidende zitting in januari 2023 baseerde het OM zich op tips van het Team Criminele Inlichtingen (TCI). Piet W. wordt verdacht van grootschalige invoer van drugs, waaronder een partij van 4000 kilo cocaïne die in september 2021 in de haven van Rotterdam werd onderschept. Hij zou ook betrokken zijn bij de liquidaties van Alphense Boys-voetballer Kelvin Maynard (32) op 18 september 2019 in Amsterdam en Genciël ‘Genna’ Feller (23) op 2 september 2019 in Willemstad. Deze moorden zouden wraakacties zijn nadat een van Wortel drugstransporten van 400 kilo cocaïne in juli 2019 werd gestolen. Wortel houdt deze mannen medeverantwoordelijk en maakte een dodenlijstje op.

Ontkenningen

Volgens Boevennieuws is er een verband tussen de moorden en de vermiste cocaïne, wat later in 2022 door het OM werd bevestigd. Piet W., die eerder in 2014 werd veroordeeld tot zeven jaar cel voor grootschalige drugshandel, werd in oktober 2022 opgepakt, maar hij ontkent alles en werd bij gebrek aan bewijs in maart 2023 vrijgelaten.

Promes zou 250.000 euro aan de beruchte drugscrimineel hebben betaald om een schuld in te lossen. Andere betrokkenen, waaronder rapper Joey AK, zouden in Suriname hun excuses aan Wortel hebben aangeboden. Dit toont het aanzien dat Piet geniet. Blue, een andere beruchte drugsbaas, werkte in de jaren ’90 voor Piet in Suriname en zou later gelinkt worden aan vicepresident Ronnie Brunswijk. Beide mannen ontkennen deze connecties echter stellig.

Inlichtingendienst

Volgens oud-politiecommissaris Van Gobbel stond de drugsbaas niet op de radar van de inlichtingendienst. Echter, bij de Nederlandse politie kwam tijdens een onderzoek naar Wortel’s drugshandel zijn vermeende partner Brian Blue in beeld via een afgetapt telefoongesprek in 2012. In deze opgenomen conversatie noemt Wortel een van Blue’s bijnamen ‘Beppie’, in verband met een gestrand vliegtuig met 400 kilo cocaïne in de Tibiti-jungle van Suriname. Hij meldt ook dat hij ‘Bouta’ en ‘Dino’ om hulp heeft gevraagd voor een transport. De politie meent dat Wortel doelt op Desi Bouterse, die al in 1999 bij verstek in Nederland is veroordeeld voor drugssmokkel. Bouterse zijn zoon Dino zit overigens sinds 2015 in de Verenigde Staten een straf uit.

In augustus 2020 hebben speciale agenten van de DEA informatie gedeeld met Colombiaanse autoriteiten, waarin zij de vicepresident van Suriname verdenken van betrokkenheid bij het terugkrijgen van een gestolen lading cocaïne tegen betaling. Volgens rapporten zou vicepresident Ronnie Brunswijk contact hebben gehad met verdachte figuren zoals Jayant Roman en Gilbert Samuels, een piloot die eigenaar is van de luchtvaartmaatschappij Vortex.

Op 21 augustus keerde Samuels terug van een vlucht, mogelijk vanuit het dorp Amatopo aan de grens met Guyana, waar hij eerder dat jaar een kliniek financierde. Hij verliet het vliegveld Zorg en Hoop in Paramaribo per busje. Twee agenten van de Surinaamse politie lokten de piloot in een hinderlaag en ontdekten 400 kilogram cocaïne, waar ze vervolgens mee vandoor gingen. Twee dagen na de roof werd Samuels gearresteerd door de politie.

Volgens De Ware Tijd hebben de dieven snel de cocaïne teruggegeven, nadat ze ontdekten dat de drugs toebehoorden aan een crimineel met belangrijke connecties. Uiteindelijk bleek dat Brian Blue de eigenaar was van deze lading. Blue kocht Brunswijk om en beweerde de situatie te willen ‘kalmeren’, waarop de cocaïne werd teruggegeven aan Roman. Zowel Blue als Roman claimden een deel van de buit van de ripdeal.

In 2021 berichtte De West over een brief van Gilbert Samuels aan de voormalige directeur van de Surinaamse Postspaarbank, Ginmardo Kromosoeto, waarin hij een kostenplaatje van $278.500 presenteerde voor de aanschaf van een Cessna C-206 vliegtuig. Samuels vermeldde dat deze offerte was gestuurd na overleg met voormalig president D.D. Bouterse. Het vliegtuig werd gekocht voor USD 190.000, met extra kosten voor het gereed maken en overvliegen ten behoeve van de inheemse Trio-gemeenschap.

De onthulling dat de Postspaarbank mogelijk geld heeft geleend om een vliegtuig te kopen dat gebruikt zou kunnen zijn voor drugstransporten, veroorzaakte ophef. Volgens de krant gaat het hierbij om hetzelfde vliegtuig waarmee Samuels in 2020 werd aangehouden op verdenking van de invoer van 400 kilogram cocaïne uit het binnenland.

 

More
articles