Jagdeo waarschuwt CGX Energy: ‘Geen vertragingen meer bij Wei-1 Project’

De vicepresident van Guyana, Bharrat Jagdeo, heeft zijn krachtigste afkeuring tot nu toe uitgesproken over de manier waarop CGX Energy omgaat met contractuele verplichtingen in het Corentyne-blok.

Tijdens een persconferentie op donderdag stelde Jagdeo onomwonden: “Laat ik duidelijk zijn: CGX zal geen spelletjes spelen met de regering van Guyana.” Deze scherpe boodschap was een reactie op de last minute indiening van een kennisgeving van potentieel commercieel belang voor de Wei-1 ontdekking door CGX bij de overheid, die haar belangen behoudt in het licentiegebied. Het beoordelingsprogramma van CGX voor het blok loopt af op vrijdag. Volgens de geldende wetgeving stelt een goedgekeurde kennisgeving de exploitant in staat een evaluatieperiode uit te voeren om de commerciële haalbaarheid van de ontdekking te beoordelen. Indien levensvatbaar, kan de exploitant doorgaan met het informeren van de overheid, gevolgd door een aanvraag voor een winningsvergunning voordat de evaluatieperiode afloopt.

Jagdeo erkende de indiening en gaf aan dat deze begin volgende week zal worden beoordeeld en aan het kabinet zal worden voorgelegd. Maar hij maakte ook duidelijk: “Ze hebben heel lang aan de touwtjes getrokken. Misschien bij hun investeerders, maar wij zullen geen enkele ambiguïteit meer tolereren.”

De vicepresident benadrukte dat CGX “in concrete bewoordingen” moet laten zien hoe zij van plan zijn het potentieel commerciële Wei-1 project te ontwikkelen en moet aangeven waar de financiën vandaan zullen komen. “Ik zou niet zo bot moeten zijn, maar ik ben er nu wel bot over. We hebben ze de tijd gegeven om volgens de wet te handelen, maar het is nu het cruciale moment”, voegde Jagdeo eraan toe.

Jagdeo had eerder de kwestie met CGX aangepakt met betrekking tot het Demerara-blok, voordat het bedrijf afstand deed van dat blok. Op de vraag wat er zou gebeuren als het bedrijf zijn verplichtingen niet kan nakomen, zei Jagdeo dat “het ons niet aangaat als het bedrijf het geld niet kan ophalen”.

CGX boorde de Wei-1 put in 2023 als onderdeel van zijn evaluatieprogramma na de ontdekking van Kawa-1. Het evaluatiegebied beslaat 994 vierkante kilometer. CGX moest de rest van het Corentyne-blok opgeven, omdat de oorspronkelijke 10-jarige licentie voor Corentyne afliep.

Het evaluatieprogramma van Kawa-1 loopt af op vrijdag 28 juni 2024. De publicatie van CGX kreeg geen goedkeuring van de regering voor het nieuwe evaluatieprogramma, wat cruciaal is om het gebied te behouden dat naar verwachting zal worden afgebakend als het Wei-1 evaluatiegebied.

CGX en Frontera hebben investeringsbank Houlihan Lokey ingeschakeld om strategische opties voor het Corentyne Blok te onderzoeken, waaronder mogelijk het verminderen van hun belangen om de financiële problemen van CGX te verlichten. Volgens recente openbare verklaringen is het belang van CGX in het Corentyne Blok afgenomen van 66,66% naar 27,48% als gevolg van verschillende financieringsovereenkomsten. Frontera, oorspronkelijk een minderheidsaandeelhouder, bezit nu 72,52% van het blok en heeft 76,05% van de aandelen van CGX verworven, waardoor het aanzienlijke controle heeft over de bedrijfsactiviteiten van CGX.

 

More
articles