Bezorgdheid over stijging aantal gevallen van buikgriep

Dokter Wim Bakker, epidemioloog en particulier huisarts, zegt dat het belangrijkste dat we kunnen doen tegen ziektepatronen binnen de volksgezondheid, is die zoveel mogelijk te voorkomen. Influenza (griep) is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die gaat gepaard met hoesten. ‘’Zorg dat je uit de buurt blijft van andere personen bij het hoesten, en zorg ervoor dat je gedurende de hoestperiode een mondkapje draagt. Als mensen op openbare plaatsen zijn en moeten hoesten, is het beste een mondkapje op te doen. Bij klachten zoals griep, koorts en hoestbuien, is het beter thuis te blijven”, aldus Bakker.

Volgens hem is te adviseren, niet naar het werk te gaan. “Hoestende kinderen met koorts moeten niet naar de crèche en dus ook niet naar school”, stelt Bakker. Hij wees erop, dat met diarree het iets anders is dan bij een luchtweginfectie. Bakker maakte duidelijk dat een diarreesymptoom veroorzaakt wordt door direct lichamelijk contact of via water dat bevuild is.

Echter zijn medische bronnen van mening, dat de situatie van genoemde ziektepatronen niet alarmerend genoemd kan worden. Evenwel wordt gesteld, dat waar men zich thans bezorgd over maakt, is de capaciteit van het ministerie van Volksgezondheid (VGZ) en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) om hierop te reageren, heel gering is. Er wordt in medische kringen gesteld dat het ministerie van VGZ nog nooit zo zwak is geweest.

“Een zwakke staf, een zwakke minister en de afdeling Epidemiologie functioneert niet meer.” Volgens deze kringen moet de afdeling Epidemiologie de ziektepatronen van VGZ monitoren. ‘’Wat inhoudt het bijhouden van hoeveel gevallen zich voordoen van infecties, om aan te geven de verschillende ziektes op de poliklinieken. Dat werk wordt niet meer gedaan”, aldus onze bronnen. Ook wordt verwezen naar de vaccinaties die achterlopen. “Vroeger hadden we vaccinatiegraden van wel 90 procent”, aldus de bron.

Dat wil zeggen dat de genoemde percentages een weergave waren van het aantal kinderen dat toen gevaccineerd werd, 90 procent was. De medische bron vertelt dat het vandaag de dag minder dan 70 procent is van kinderen die nog gevaccineerd worden. “Dat betekent dat er veel kinderen niet gevaccineerd zijn tegen infectieziekten”, aldus de bron. Volgens onze bekomen informatie zou dat betekenen dat een groot aantal kinderen ziek kan worden door het gemis van vaccinaties.

Als voorbeeld werd Europa aangehaald, waar de vaccinatie tegen mazelen achterop is geraakt en tot gevolg heeft gehad epidemieën van mazelen, kinkhoest in de Europese landen waar vaccinatie van het aantal kinderen is gedaald. Volgens onze medische bron kan dat ook ons gebeuren, als het vaccinatiecijfer in opeenvolgende jaren, niet boven de 90 procent komt. Als volgens de bron duizenden kinderen vatbaar zijn voor infectieziekten “dan hebben we geen schijn van kans tegen een epidemie (een ziekte die bijvoorbeeld veel mensen in een korte tijd treft in een bepaald gebied)”.

Voorts wordt gesteld door de bron dat in het seizoen waarin we verkeren, het verwachtbaar is dat infectieziekten zich voordoen. ‘’Daar moeten we op voorbereid zijn”, aldus de medische bron.

Volgens de welingelichte bron is de capaciteit om iets te doen tegen een epidemie erg gering bij het ministerie van VGZ en het BOG. De geraadpleegde medici zijn van mening dat het BOG altijd een verwaarloosd onderdeel is geweest van VGZ. “In het vooruitzicht van het regenseizoen is het verwachtbaar, dat door het aanhouden van regens, de diarreeziekten ook zullen aanhouden”, aldus de onze bronnen.

De medische bronnen blijven van mening dat daarboven nog komt, dat het apparaat van VGZ om ziekten te kunnen bestrijden, heel erg zwak is. Ze wijzen erop dat bij de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) er constant stakingen zijn. Voorts wordt duidelijk gemaakt dat de Medische Zending niet voldoende artsen heeft en onvoldoende medicijnen. Echter wordt ook gesteld, dat een tekort altijd opgevangen/-omzeild kan worden door improvisatie. De medici stellen dat wat niet omzeild kan worden, is de organisatorische beleidsmatige zwakte op het ministerie van VGZ. “Het ministerie zet heel veel energie in om particuliere huisartsen te dwingen, zich aan te sluiten op een computer informatiesysteem”, aldus de medische bronnen.

Er zijn volgens onze informatie geen cijfers van de ziekenhuizen beschikbaar (hoeveel patiënten zijn opgenomen, geamputeerde ledematen vanwege suikerziekte, en bijvoorbeeld de sterftecijfers van de afgelopen jaren). Onze gesproken bronnen zijn zeer terughoudend mee te werken aan het plan (namelijk zelf een computer aanschaffen en laten aansluiten op voornoemd informatiesysteem van VGZ).

Tevens zijn de geïnterviewde medici van mening, dat dit systeem bedoeld is, om te kunnen monitoren wat erop de poliklinieken gebeurt. “Een grote investering die een paar jaren in beslag zal nemen, alvorens het systeem in werking zal treden.” Intussen zeggen de medici dat medische gegevens van verschillende zorgverleners, makkelijker verzameld kunnen worden. “Mooi voor de toekomst, maar kan geen topprioriteit zijn in een tijd, waarin we moeten komen tot een betere samenwerking tussen artsen en verpleegkundigen, een betere coördinatie tussen het ministerie en het RGD, een betere samenwerking tussen RGD, artsen die er werken en de verpleegkundigen”, aldus de medici.

Onze bronnen binnen volksgezondheid maken duidelijk, dat het gaat om de organisatie en het management van middelen in plaats van dat er thans een grote investering in informatiesystemen en computers wordt gepleegd. Voorts vinden de medici dat de grootste zwakte en bedreiging van VGZ niet de virussen zijn, maar het ministerie, dat een complexe organisatie is die bestaat uit een beleidskern en uitvoeringsdiensten. Evenwel wordt gezegd dat het niet in staat is, de maatregelen te nemen die nodig zijn.

More
articles