‘Visie was om meerdere studiemogelijkheden voor leerlingen te creëren’

Marie Levens, voormalig minister van Onderwijs, is onlangs in het televisieprogramma ‘To the Point’, ingegaan op de verschillende meningen van mensen over wat er allemaal gebeurd binnen het onderwijs in Suriname. Toentertijd onder Levens als minister van MinOWC, waren er enkele vernieuwingen, waaronder het doorstroombeleid, geïntroduceerd op basis van haar kennis en kunde en de opvattingen die zij heeft over het onderwijs.

Hoewel Levens niet meer fungeert als minister van Onderwijs, wordt er nog steeds een beroep op haar gedaan om zowel nationaal als internationaal op diverse educatieplatformen haar bijdrage te leveren om bepaalde doelen te bereiken, in samenwerking met andere belanghebbenden. Het stemt haar goed dat zij nog steeds haar expertise kan delen op kan delen. Volgens Levens is zij thans bezig om het curriculum van de studierichting Onderwijskunde op de universiteit in Colombia Bogota, te helpen versterken.

Levens benadrukte dat zij tot op heden, bewust geen betrokkenheid heeft met het onderwijs in Suriname. Het is volgens haar goed om de huidige minister alle ruimte te bieden zijn werk uit te voeren, op zijn manier. Hij heeft zegt Levens, de volle verantwoordelijkheid op zich over welke kant hij opgaat met het ministerie.

De visie en opvatting die Levens had met het onderwijs, werd niet helemaal begrepen door de samenleving. Zo introduceerde zij voor leerlingen die wel een bepaalde potentie hebben, maar ondanks behaalde resultaten toch uit het mulo-systeem zouden vallen, de talenrichting: mulo C. De visie was om meerdere kansen en mogelijkheden te creëren voor deze leerlingen. Op die manier is er een bijdrage geleverd in het omlaag brengen van het aantal drop-outs. Hetzelfde vond plaats bij de mulo eindexamens, waarbij leerlingen beperkte mogelijkheden hadden, vanwege de pakketten die zij voor het Havo en VWO konden behalen. Terwijl in de Caraïbische regio er over het algemeen meerdere pakketten bestaan, omdat er zoveel verschillende beroepen zijn. “Wat er is gebeurd, is dat we de mulo-leerlingen die niet geslaagd waren voor een pakket, gebruik hebben laten maken van het bestaande driejarig Havo, omdat het IMEAO uitpuilde van de studenten die alleen hun diploma  hadden behaald. Er is veel gedaan om leerlingen in de schoolbanken te houden met het vernieuwde systeem om ze die extra kans en push te geven dat het kan lukken, en de drop-outs  daardoor zijn gaan minimaliseren”, aldus Levens. ‘’Volgens de statistieken heeft 40 procent de lagere school niet doorlopen en 70 procent van de samenleving is niet verder gegaan dan de tweede klas mulo. Het was dus hoog tijd dat er verandering kwam in ons onderwijssysteem.’’

More
articles