Tropische verstoringen verwacht in Caribisch Gebied

Een tropische verstoring die zich maandag voor de kust van Guyana en Suriname heeft voorgedaan, zal naar verwachting tegen het einde van deze week, het westelijke deel van het Caribisch gebied bereiken. Deze verstoring, die momenteel nauwlettend in de gaten wordt gehouden, heeft de potente zich  significant te ontwikkelen terwijl ze westwaarts trekt. Daarnaast wordt verwacht dat zich kort daarna een tweede verstoring zal voordoen in het verre oostelijke deel van de Atlantische Oceaan. Meteorologen houden beide verstoringen nauwlettend in de gaten, vanwege de mogelijke gevolgen op de weerpatronen in de regio. Suriname kent volgens de klimaatclassificatie van Köppen een tropisch regenwoudklimaat, met vier seizoenen: de kleine en grote regentijd en de kleine en grote droge tijd. Het weerpatroon van de afgelopen 30 tot 50 jaar vertoont echter veranderingen. Hoewel de seizoensindeling hetzelfde blijft, is er een toename in de frequentie van intensieve neerslag, zware onweersactiviteiten, harde tot stormachtige windsnelheden en overstromingen, maar ook periodes van droogte. Deze veranderingen worden onder andere beïnvloed door de Inter Tropische Convergentie Zone (ITCZ) en actieve storingen die zich boven West-Afrika ontwikkelen. Bij dergelijke storingen, kan binnen een uur 40 tot 60 mm neerslag vallen, wat vaak leidt tot overstromingen omdat niet alle gebieden deze hoeveelheid water kunnen verwerken.

Op dit moment bevindt de ITCZ zich boven Suriname, met name actief boven Zuid-Suriname. Hoger gelegen storingen vanuit het noordelijk en zuidelijk halfrond die de afgelopen dagen het weer hebben beïnvloed, zijn langzaam naar het oosten verplaatst. Tijdens deze periode van het jaar is de sterke noordoostpassaat karakteristiek, wat zorgt voor een winderige situatie.

Het fenomeen La Niña, dat ontstaat in het tropische deel van de Stille Oceaan, beïnvloedt wereldwijd het weerpatroon en zorgt ook in Suriname voor meer neerslag dan normaal. Hierdoor kan de kleine droge tijd kort duren of zelfs wegvallen, wat momenteel ook het geval is voor het noordelijke en noordoostelijke deel van Zuid-Amerika.

More
articles