In Nederland gezochte crimineel Delano B. opgepakt in Suriname

De in Nederland gezochte Surinaams-Amsterdamse crimineel Delano B. (59) is afgelopen weekend door een arrestatieteam opgepakt in Suriname. Delano B., die in 2016 in Nederland veroordeeld werd voor witwassen en valsheid in geschrifte, werd aangehouden bij een carwash aan de Franchepanestraat in Paramaribo.

Gijzeling

In januari liet het Openbaar Ministerie in Amsterdam weten dat het overwoog om Delano B. te gijzelen vanwege een openstaande schuld van ruim 883.000 euro aan de Nederlandse staat. In 2016 veroordeelde het Amsterdamse gerechtshof hem tot het betalen van 2 miljoen euro, waarvan na de verkoop van in beslag genomen goederen nog steeds 883.012,56 euro openstaat. Delano B. werd gedagvaard voor een ‘rekestenzitting’ in de Amsterdamse rechtbank om het resterende deel van zijn schuld af te lossen, maar hij kwam niet opdagen.

Arrestatie in Suriname

Na intensief speurwerk ontdekte de Surinaamse politie dat Delano B. zich al geruime tijd in Suriname ophield. Hij werd door een arrestatieteam gearresteerd bij een carwash in Paramaribo. Volgens de procedures zal Delano B. worden overgedragen aan de Nederlandse justitie voor verdere afhandeling van zijn zaak.

Criminele achtergrond

Delano B. staat bekend als een Amsterdamse beroepscrimineel (ABC’er) die al decennia actief is in het criminele milieu. Uit strafdossiers, ingezien door Crimesite, blijkt dat zijn naam frequent voorkomt in verband met criminele activiteiten. Hij werd gezien als een contact van Dino Soerel en werd later genoemd in onderzoeken naar cocaïnehandel van de groep rond de Surinamer Piet W., die in oktober 2022 werd opgepakt voor het witwassen van miljoenen euro’s.

In de voetsporen van zijn vader

De criminele activiteiten van Delano B. lijken door zijn zoon te worden voortgezet. Digennaro B., de zoon van Delano B., werd in 2021 veroordeeld tot 3,5 jaar cel voor het witwassen van een deel van ruim 4,8 miljoen euro. Dit geld werd in september 2020 in sporttassen en big shoppertassen gevonden in een woning in Purmerend. Het onderzoek naar Digennaro B. begon in maart 2020 na anonieme tips over zijn betrokkenheid bij het vervoeren van geld en drugs voor de organisatie van zijn vader.

More
articles