ICJ stelt data vast voor schriftelijke pleidooien Guyana en Venezuela inzake grenskwestie

Het Internationale Gerechtshof (ICJ) heeft data vastgesteld voor schriftelijke pleidooien in de tweede ronde door Guyana en Venezuela in de lopende grenszaak. Volgens het bevel van het ICJ heeft Guyana tot 9 december van dit jaar de tijd om opmerkingen in te dienen. Venezuela heeft tot 11 augustus van het volgende jaar de tijd.

Agenten uit zowel Guyana als Venezuela hadden eerder deze maand vastgesteld dat de tweede ronde van schriftelijke pleidooien noodzakelijk was na het Contra-Memorial van Venezuela in april. Guyana had aanvankelijk op 8 oktober voorgesteld om zijn voorstel in te dienen, terwijl Venezuela twaalf maanden later zijn voorstel wilde indienen, een tijdlijn die voor Guyana buitensporig werd geacht.

De zaak gaat over de geldigheid van het arbitraal vonnis uit 1899, dat ruim honderd jaar geleden de grens tussen de twee Zuid-Amerikaanse naties bepaalde. In 1962, ongeveer 63 jaar na het aanvaarden van de grens, beweerde Venezuela dat de onderscheiding nietig was, waardoor een claim op tweederde van Guyana’s grondgebied nieuw leven werd ingeblazen. Nadat jarenlange discussies tussen de twee landen in het kader van het Good Offices Process van de Verenigde Naties er niet in slaagden een resolutie op te leveren, verwees VN-secretaris-generaal Antonio Guterres de zaak in 2018 naar het Internationaal Gerechtshof.

More
articles