ExxonMobil verwacht eerste olie uit Hammerhead-1-put in 2029

ExxonMobil heeft Hammerhead geselecteerd als zijn zevende ontwikkeling in het Stabroek-blok in Guyana. Het bedrijf heeft op 25 juni een milieuvergunning aangevraagd. Verwacht wordt dat de ontwikkeling zich zal richten op tussen de 120.000 en 180.000 vaten per dag (b/d).

In tegenstelling tot de eerdere ontwikkelingen wordt van Hammerhead verwacht dat hij een kleiner drijvend productie-, opslag- en losschip (FPSO) zal gebruiken, dat als het meest efficiënt wordt beschouwd om de hulpbron te ontwikkelen.

De president van ExxonMobil Guyana, Alistair Routledge, heeft de inkrimping besproken met Bloomberg. Hij zei: ‘’Het is de juiste oplossing voor de specifieke hulpbron in dit deel van het blok. Voor andere middelen verwachten we opnieuw wat grotere faciliteiten.”

Hammerhead werd aangekondigd in augustus 2018, de negende in het Stabroek-blok. De Hammerhead-1-put werd in een nieuw reservoir geboord, waarbij ongeveer 60 meter oliehoudend zandsteenreservoir van hoge kwaliteit werd aangetroffen. De put werd veilig geboord tot een diepte van 4225 meter in 1150 meter water. Exxon had Hammerhead overwogen voor zijn vierde project, maar koos uiteindelijk voor Yellowtail.

De eerste olie wordt verwacht in 2029, onder voorbehoud van goedkeuring door de regelgevende instanties.

Routledge had gezegd dat het bedrijf verschillende opties overwoog voor zijn zevende ontwikkeling. Tot de opties behoorde ook het eerste op zichzelf staande gasproject van Guyana.

Exxon heeft een belang van 45 procent in het Stabroek-blok, terwijl Hess Corporation 30 procent in handen heeft en CNOOC 25 procent.

 

More
articles