‘Visie was om meerdere studiemogelijkheden voor leerlingen te creëren’

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Marie Levens, voormalig minister van Onderwijs, is onlangs in het televisieprogramma ‘To the Point’, ingegaan op de verschillende meningen van mensen over wat er allemaal gebeurd binnen het onderwijs in Suriname. Toentertijd onder Levens als minister van MinOWC, waren er enkele vernieuwingen, waaronder het doorstroombeleid, geïntroduceerd op basis van haar kennis en kunde en de opvattingen die zij heeft over het onderwijs.

Continue Reading‘Visie was om meerdere studiemogelijkheden voor leerlingen te creëren’

Inclusieve Eid al-Adha Saramacca, exclusief president

Op de dag van Eid al-Adha is er in Saramacca geschiedenis geschreven, vanwege de unieke, inclusieve en islamitisch betekenisvolle wijze waarop deze Eid al-Adha viering heeft plaatsgevonden: Sinds mensenheugenis heeft zich voor het eerst in de Surinaamse historie, het Eid al-Adha gebed voltrokken op een ‘Eidgah’, een buitenveld dat speciaal is ingericht voor het Eid-gebed en voldoet aan de eisen voor het verrichten van het gebed, zoals een reine plek, waar er geen beelden staan en die ook vrij is van alle onreinheden en alle onzedelijkheden.

Continue ReadingInclusieve Eid al-Adha Saramacca, exclusief president

ICJ stelt data vast voor schriftelijke pleidooien Guyana en Venezuela inzake grenskwestie

Het Internationale Gerechtshof (ICJ) heeft data vastgesteld voor schriftelijke pleidooien in de tweede ronde door Guyana en Venezuela in de lopende grenszaak. Volgens het bevel van het ICJ heeft Guyana tot 9 december van dit jaar de tijd om opmerkingen in te dienen. Venezuela heeft tot 11 augustus van het volgende jaar de tijd.

Continue ReadingICJ stelt data vast voor schriftelijke pleidooien Guyana en Venezuela inzake grenskwestie

Veiligheidsvraagstuk in het binnenland zorgwekkend

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

De veiligheid in het binnenalnd is momenteel niet wat het wezen moet. Dit zei vicepresident Ronnie Brunswijk gisteren voor aanvang van de Raad van Ministers. Brunswijk uitte zijn bezorgdheid over de toenemende berovingen in het binnenland. Hij benadrukte dat de autoriteiten de verantwoordelijkheid hebben om de veiligheid te waarborgen en adviezen te geven aan de bewoners van de afgelegen gebieden.

Continue ReadingVeiligheidsvraagstuk in het binnenland zorgwekkend

Hellings: ‘CAO-onderhandelingen zijn gaande‘

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Marciano Hellings, voorzitter van de bond bij de EBS, heeft in gesprek met KeyNews gezegd, dat de cao-onderhandelingen met de directie van het bedrijf reeds gestart zijn. Hellings wenste niet inhoudelijk in te gaan op de onderhandelingen vanwege de ingelaste persstilte. Volgens Hellings zijn ze momenteel on speaking terms en probeert de bond het onderste uit de kan te halen voor de leden.

Continue ReadingHellings: ‘CAO-onderhandelingen zijn gaande‘

Tsang vraagt aandacht regering voor paspoortfraude

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Stephen Tsang, DNA-lid voor de NDP, vroeg de afgelopen week in De Nationale Assemblee de aandacht van de regering voor de geconstateerde toename van het aantal gevallen van paspoortfraude Volgens Tsang neemt deze vorm van fraude ernstige vormen aan en zwijgt de regering in alle toonaarden hierover. Hij wees op een incident waarbij enkele Surinamers van Chinese afkomst, allemaal seniorenburgers, werden opgeroepen voor een getuigenverhoor.

Continue ReadingTsang vraagt aandacht regering voor paspoortfraude

DSB, Hakrinbank en Finabank: ‘Geen vervolging gestart door OM Nederland’

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

De Surinaamsche Bank (DSB), Hakrinbank en Finabank hebben onlangs een gezamenlijk statement uitgebracht, waarin zij reageren op de klaagschriftprocedure inbeslagname Euro 19,5 miljoen en informatie geven aan het publiek over de stand van zaken met betrekking tot het klaagschrift dat zij samen met de Centrale Bank van Suriname (CBvS) hebben ingediend tegen het Openbaar Ministerie (OM) Nederland.

Continue ReadingDSB, Hakrinbank en Finabank: ‘Geen vervolging gestart door OM Nederland’

Minister Emanuel installeert nieuw bestuur NIS

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Minister van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) Gracia Emanuel heeft het nieuwe bestuur van het Nationaal Indoor Stadium (NIS) geïnstalleerd. De installatie vond plaats op 20 juni 2024 in de vergaderzaal van het ministerie. Het bestuur van het NIS, onder leiding van voorzitter Cherryl Elmont, bestaat uit zeven leden van de ministeries: ROS, Openbare Werken (OW), Financiën en Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC).

Continue ReadingMinister Emanuel installeert nieuw bestuur NIS

Minister Somohardjo: “Soep wordt niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend”

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BiZa) vindt dat de voorzitter van de bond bij Openbare Werken (OW), Michael Sallons, de soep heter opdient dan dat deze wordt gegeten. De rechter in kort geding heeft onder andere aangegeven dat negatieve rechtsgevolgen niet met terugwerkende kracht kunnen zijn.

Continue ReadingMinister Somohardjo: “Soep wordt niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend”

KOOPKRACHT EN VERPAUPERING

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Wie zijn ogen goed de kost geeft en niet met oogkleppen wenst op te lopen, zal zeker hebben geconstateerd, dat er een behoorlijke verpaupering  plaatsvindt in dit land en dat al zeker 11 jaar. Vanaf 2013 en de stelselmatige depreciatie van onze munteenheid en de verslechtering van de koopkracht, is de verpaupering ingezet. Je hoeft maar door de verschillende woonwijken in stad en district te rijden om te zien hoe het al jaren slecht gesteld is met het onderhoud van het onroerend goed.

Continue ReadingKOOPKRACHT EN VERPAUPERING

Kanapé noemt verhalen president grove leugens

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Obed Kanapé,Abop-parlementariër, zei in gesprek met “TBN-prime alert” dat de president leugens is gaan verkondigen in Nickerie, betreffende het functioneren van Abop ministers. Volgens Kanapé is de president vergeten te vertellen, dat er geen middelen worden vrijgemaakt voor Abop ministeries, terwijl de VHP ministeries, wél volop geld ontvangen. Ook zouden er volgens Kanapé projecten zijn goedgekeurd, maar worden de gelden al langer dan een jaar niet ter beschikking gesteld.

Continue ReadingKanapé noemt verhalen president grove leugens

In Nederland gezochte crimineel Delano B. opgepakt in Suriname

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

De in Nederland gezochte Surinaams-Amsterdamse crimineel Delano B. (59) is afgelopen weekend door een arrestatieteam opgepakt in Suriname. Delano B., die in 2016 in Nederland veroordeeld werd voor witwassen en valsheid in geschrifte, werd aangehouden bij een carwash aan de Franchepanestraat in Paramaribo.

Continue ReadingIn Nederland gezochte crimineel Delano B. opgepakt in Suriname

Kanapé: ‘Onderwijs binnenland nupas van start met tweede kwartaal’

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Abop-parlementariër, Obed Kanapé, uitte de afgelopen week in het parlement zijn misnoegen over tot het onderwijs in het binnenland. Volgens hem beginnen de scholen in dat gebied nu pas met het tweede kwartaal, terwijl de scholen in Paramaribo al aan het afronden zijn wat het schooljaar betreft. Het gaat hierbij om scholen in het zuiden en wel de dorpen Coeroenie, Amatopoe, Apetina, Alalapadoe en Sipaliwini Savanna. Kanapé vroeg aan de regering, hoe de achterstand ingelopen zal worden. Het ministerie heeft aangegeven, dat niet in alle gebieden in het binnenland er herkansing aangeboden zal worden aan de leerlingen. Hij wil weten, wat er dan met de kinderen in de overige gebieden zal gebeuren.

Continue ReadingKanapé: ‘Onderwijs binnenland nupas van start met tweede kwartaal’

Tropische verstoringen verwacht in Caribisch Gebied

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Een tropische verstoring die zich maandag voor de kust van Guyana en Suriname heeft voorgedaan, zal naar verwachting tegen het einde van deze week, het westelijke deel van het Caribisch gebied bereiken. Deze verstoring, die momenteel nauwlettend in de gaten wordt gehouden, heeft de potente zich  significant te ontwikkelen terwijl ze westwaarts trekt. Daarnaast wordt verwacht dat zich kort daarna een tweede verstoring zal voordoen in het verre oostelijke deel van de Atlantische Oceaan. Meteorologen houden beide verstoringen nauwlettend in de gaten, vanwege de mogelijke gevolgen op de weerpatronen in de regio.

Continue ReadingTropische verstoringen verwacht in Caribisch Gebied