Samenleving duidelijk informeren over nieuw kiesstelsel

Dew Sharman, vicevoorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), zei in het programma Mmanten Taki,  dat vanwege het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) er meer informatie moet worden verschaft over het nieuwe kiesstelsel voor wat betreft de verkiezingen in 2025. Burgers zullen voor het eerst stemmen volgens het nieuwe stelsel van landelijke evenredigheid, wat voor een groot deel van de samenleving nog onduidelijk is.

Volgens Sharman  moet de voorlichting geïntensiveerd worden, zodat de samenleving heel goed begrijpt, wat de aanpassingen zijn in het kiesstelsel. Behalve het ministerie van Biza moet ook DNA een bijdrage leveren. Er is  in gesprek met assembleevoorzitter Marinus Bee voorgesteld, korte informatieve programma’s te maken, zodat het volk weet hoe het volgend jaar moet stemmen. Het is nog niet te laat om duidelijke informatie te delen met het volk benadrukte Sharman. “Surinamers zijn slimme mensen, en kunnen snel begrijpen, hoe alles in elkaar zit”.  Wat ook belangrijk is, is om die informatie te delen in verschillende talen, zodat het een ieder goed bereikt.

BiZa is conform de regelgeving de hoofdverantwoordelijke voor de organisatie van de verkiezingen. Vroeger werd er per district gestemd, maar nu is het hele land een kiesdistrict. Hoogswaarschijnlijk heeft BiZa nog wat problemen voor wat de grootte van het stembiljet betreft en om alle deelnemende partijen op het biljet te accommoderen, maar zolang het ministerie alles heeft gefinaliseerd, zal het op grootschalige wijze dit delen met het grote publiek.

Sharman zei, dat er nagedacht is over bepaalde stemregels, om die te veranderen. Vroeger was het zo, dat als de cirkel even niet goed was ingekleurd, het stembiljet werd afgekeurd, maar bij de komende verkiezingen zal er hiermede rekening gehouden worden, zolang de intentie van de kiesgerechtigde duidelijk en helder is, zal het biljet gelden,  alleen om de afgekeurde biljetten waarvan er toentertijd een behoorlijk aantal was, te minimaliseren.  Er zal op bepaalde zaken worden gelet alvorens  het stembiljet  wordt afgekeurd.

Er zijn inmiddels gesprekken gevoerd met diverse partijen en maatschappelijke groeperingen, over de inhoud van het nieuwe kiesstelsel, om hierdoor dat draagvlak te creëren. Sharman benadrukte, dat het een duurzaam stelsel is voor de samenleving, waarbij men niet elke verkiezing veranderingen hoeft aan te brengen. “Daarom hebben Biza, DNA, de regering, politieke partijen de verantwoordelijkheid het systeem van het  nieuwe kiesstelsel te begrijpen, zodat het aan de burger kan worden overgedragen, en die begrijpt wat van hem of haar wordt verwacht”, aldus Sharman.

More
articles