Louis Vismale, een iconische Surinaamse Held

Louis Vismale is geen onbekende naam in de Surinaamse samenleving. Als het nou gaat om toneel, film, cultuur of het helpen van mensen in nood, zijn stempel staat gedrukt in de samenleving. Vandaag viert hij zijn 57e jaardag.

Deze opmerkelijke man heeft niet alleen een blijvende indruk achtergelaten in Suriname, maar ook in Nederland en de Verenigde Staten van Amerika (VS). Zijn nalatenschap van sociale betrokkenheid begon al op jonge leeftijd en heeft zich ontwikkeld tot een levenslange missie van hulp en dienstbaarheid. Hij is er niet vies voor om te bedelen voor de mens in nood. Ook zijn eigen portemonnee gaat er heel vaak aan.

Een jongeman met een groot hart

Vanaf zijn 16e jaar begon Vismale met sociaal werk. Werkend met zijn vader in een meubelbedrijf, doneerde hij brandhout en zaagsel aan mensen in de buurt. Deze eenvoudige gebaren van vriendelijkheid markeerden het begin van een indrukwekkende carrière van maatschappelijke betrokkenheid.

Doorbraak in de toneelwereld

Als jonge volwassene betrad Louis de wereld van het theater. Hij schitterde in populaire producties zoals ‘Mofina Pikin’ en ‘Mix Max’, onder de leiding van nu wijlen Lucien Vriese. Zijn talent leidde hem ook naar de filmindustrie, waar hij rollen vertolkte in ‘Gevaarlijk Spel’, ‘Verkeerd’ en ‘Faya Blo’.

Cultuur als Verbinder

Vismales passie voor cultuur kwam tot uiting in zijn eigen televisieprogramma ‘Kulturu Sabi’, waarin hij diverse culturen belichtte. Dit programma vormde de basis voor een grotere ambitie: het creëren van het programma 1 voor 12, samen met Carlos Pinas.

1 voor 12, een baken van hoop

Tegenwoordig is 1 voor 12 een begrip in Suriname. Onder leiding van Vismale heeft het programma duizenden mensen geholpen:

  • 21 woningen gebouwd
  • 1500 woningen gerenoveerd
  • Financiële steun verleend voor studie
  • Jaarlijkse schooltassenproject in augustus
  • Voedselvoorziening voor dak- en thuislozen aan de Waterkant

In verband met zijn verjaardag trakteerde Vismale dak- en thuislozen op een speciale maaltijd van rijst met pom, kip, groenten en sap. Enkele van hen ontvingen nieuwe schoenen. Daarnaast werden 20 sociaal zwakkeren verblijd met financiële bijdragen en voedingsmiddelen. Ook kinderen met een beperking en weeskinderen vieren vandaag zijn verjaardag bij McDonald’s. Leerlingen van de St. Wilhelmusschool te Powakka hebben Vismale gedecoreerd met een pangi.

Multifunctioneel opvangtehuis

Vismale werkt aan de oprichting van een multifunctioneel opvangtehuis voor seniorenburgers, groter dan Ashiana. De voorbereidingen zijn in volle gang, en de locatie is gepland achter Zanderij. Een lang gekoesterde wens van Vismale gaat hiermee in vervulling.

Erkenning en onderscheiding

Op 23 november 2016 werd Louis Vismale door de president van de Republiek Suriname onderscheiden als Officier. Er gaan geruchten dat hij dit jaar de hoogste onderscheiding, de Ere-orde van de Gele Ster, zal ontvangen. Hij zou hiervoor ook zijn voorgedragen. Hoewel hij hier niet van op de hoogte is, staat hij er zeker voor open. “Niets voelt beter aan dan wanneer jouw onbaatzuchtige werk wordt erkend en waardeert door jouw eigen land”, aldus Vismale.

Dieptepunt en herstel

Niet alles in het leven van Vismale was rooskleurig. 28 mei 2011 ligt nog vers in zijn geheugen. Hij raakte op die dag betrokken bij een ernstig verkeersongeval en raakte in coma. Hij is dankbaar dat hij volledig hersteld is, hoewel hij er enkele littekens in zijn gezicht aan overhield.

Hoogtepunten van Vismale

Louis Vismale herinnert zich met trots de successen van 1 voor 12. Zoals het geval van een kindje geboren zonder anus, dat dankzij de stichting succesvol werd geope-reerd. Of recent nog, de operatie van een Guyanees kindje met een oogtumor, waar Vismale in het ziekenhuis bleef wachten tot de vier uur durende operatie was afgerond.

More
articles