Honderden Surinamers mogen van de Tweede Kamer zonder papieren in Nederland blijven

Een brede meerderheid in de Tweede Kamer heeft onlangs ingestemd met een regeling die honderden ongedocumenteerde Surinamers, die al jarenlang in Nederland wonen, een verblijfsvergunning zou bieden. Het gaat om een groep van naar schatting zes- tot achthonderd mensen die voor de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 als Nederlander geboren zijn en na de onafhankelijkheid naar Nederland zijn gekomen. Destijds hadden ze vijf jaar de tijd om een Nederlands paspoort aan te vragen, maar velen waren zich hiervan niet bewust of namen die stap niet. Hierdoor leven ze nu al jaren zonder papieren in Nederland. CDA-leider Henri Bontenbal, indiener van de motie, dringt aan op een snelle uitvoering door het kabinet. Hij wil zo spoedig mogelijk weten hoe de motie geïmplementeerd gaat worden.

Verschillende organisaties hebben verheugd gereageerd op het nieuws. Onder andere het ASKV, de Regenboog Groep, Stichting Comité 1-7-2013, Human Right Initiatives (HRI) en advocaat Eva Bezem van Prakken d’Oliveira hebben zich jarenlang ingezet voor deze groep.

“Een verblijfsregeling is een rechtvaardige en humane oplossing voor de honderden Surinaamse oud-Nederlanders die al te lang in onzekerheid leven. Wij hopen dat de regeling leidt tot een verblijfsvergunning voor alle Surinaamse oud-Nederlanders die een ongedocumenteerd leven leiden in Nederland,” aldus de organisaties in een gezamenlijke verklaring.

More
articles