Bewoners Paramaribo Noord bezorgd om hoge concentratie uitstoot giftige gassen

Districtscommissaris (DC) Ricardo Bhola van Paramaribo Noord-Oost zei in een vraaggesprek met ABC Radio, dat zijn bestuursdienst momenteel bezig is met de controle op de naleving van de internationale standaarden voor de concentratie uitstoot van giftige gassen van de 30 plus goudopkoop- en verwerkingsbedrijven in Paramaribo-Noord. Volgens de DC zal binnenkort een herstelonderzoek plaatsvinden, om te kunnen vaststellen of de filtersystemen van de bovengenoemde bedrijven, zijn vervangen. Bhola waarschuwt bedrijfseigenaren, dat indien bedrijven zich niet hebben gehouden aan de oproep, de vereiste systemen aan te brengen ze met onmiddellijke ingang zullen worden gesloten. Tevens maakte hij duidelijk, dat een deconcentratie ervoor moet zorgen dat er geen nieuwe vestigingen komen in Paramaribo Noord. Hij is van mening dat nieuwe vestigingen zich beter vestigen buiten Paramaribo. Volgens hem is het beste de buitengrenzen van de stad op te zoeken voor nieuwe vestigingen. Hij wees erop dat er een gezamenlijk onderzoek komt van Nimos, Adek en de Bestuursdienst van het commissariaat, om vast te stellen of men zich houdt aan de Hinderwet.

Bhola vertelde dat burgers in het gebied (niet de binnenstad, maar het gaat  specifiek om een stukje van Paramaribo Noord, dat ressorteert onder het ressort Rainville en de omgeving Anamoestraat, en een deel van de Gongrijpstraat, en omgeving Flamingostraat.

Volgens Bhola zijn in de genoemde gebieden van oudsher een aantal opkoop bedrijven gevestigd. Hij wees erop dat er onder de ongeveer 30 goudopkoop- en verwerkingsbedrijven zijn die met en zonder een vergunning aan goudverwerking doen. Bhola bevestigde, dat er sprake is van kwikvervuiling in Paramaribo-Noord. Bhola vertelde dat er een inventarisatie is gemaakt, om welke bedrijven het gaat en die niet in het bezit zijn van een vergunning, zijn aangegeven bij de procureur-generaal (PG). Volgens Bhola zijn de belanghebbenden aangesproken; de veiligheidsvoorschriften moeten aangepast worden aan internationale standaarden. Binnenkort start het commissariaat met een nieuw onderzoek om te controleren of alle filtersystemen, zoals eerder voorgesteld, zijn aangebracht. Het streven is om de hoeveelheid van nieuwe goudbedrijven binnen Paramaribo te beperken. Tevens zal worden gecontroleerd of de ondernemers zich houden aan de nalevingswetten.

De DC vertelde ook dat waar het erom gaat, is dat burgers niet nu, maar al jaren ongerust zijn over de uitstoot concentratie van giftige kwikgassen van de goud- en verwerkingsbedrijven. Bhola zei dat hij zelf ook woont in Paramaribo Noord en zich bezorgd maakt om de vervuiling in dat gebied. Hij is van mening dat het begrijpelijk is dat bewoners zich roeren. Volgens de bewoners is er geen regulering of sprake van handhaving en ook geen controle op deze goudbedrijven.

More
articles