Staat verliest rechtszaak voor verplichte ambtenarenregistratie

Michael Sallons, voorzitter van de Werknemers Organisatie van Openbare Werken (WOOW), heeft tijdens een gisteren gehouden persconferentie in het gebouw van El Sabor de Lori gezegd, dat de bond het kort geding tegen de staat met betrekking tot de verplichte registratie van ambtenaren, heeft gewonnen.

Volgens Sallons was er geen enkele rechtsgrond maatregelen te treffen tegen de groep die zich niet had laten registreren. De bondsvoorzitter zei dat de rechter heeft bepaald, dat in de periode 1 oktober 2022 tot en met 28 februari 2023, er geen wettelijke basis aanwezig is maatregelen te treffen tegen de groep van niet-geregistreerden. Sallons zei dat de salarisuitbetaling dus nooit had mogen worden stopgezet.

De bond en de werknemers hebben Openbare Werken op 15 mei voor de rechter gesleept. Zij eisten onder andere dat de maatregelen die genomen zijn tegen ambtenaren die zich tussen 1 oktober 2022 t/m 28 februari 2023 wel of niet hadden geregistreerd (niet iedereen kon zich registreren), opgeschort zouden worden, totdat over de rechtmatigheid van deze registraties in een bodemprocedure was beslist. De staat heeft gesteld dat de wet met terugwerkende kracht kan worden toegepast. Die stelling en het verzoek om de uitspraak langer aan te houden, werden afgewezen. Het vonnis is in het voordeel van de werknemers en de bond op 21 juni uitgesproken.

Volgens Sallons is hij niet tegen registratie, maar die moet wel correct geschieden. Hij voerde verder aan dat wanneer je als overheid correct wens te werken, je zaken niet met twee maten moet meten. Hij doelde hiermee op de groep die al enige tijd door de minister thuis is gezet, terwijl die wel wil werken.

More
articles