Pleitbezorgers in Suriname die strijden en opkomen tegen uitbuiting mensen

Bryan Isaacs 50e korpschef

Hoofdcommissaris Bryan Isaacs van het Korps Politie Suriname (KPS), zei gisteren in een presentatie over ‘Human Trafficking’ (Mensenhandel) van de Amerikaanse ambassade, dat er pleitbezorgers in onze samenleving zijn die ervoor strijden en opkomen, dat de uitbuiting van mensen in Suriname teruggedrongen wordt.

Zo verwees hij naar inspecteur Letitia Pinas, hoofd van de Trafficking In Person (TIF) Unit van het KPS. Pinas is vanwege haar uitzonderlijke prestaties, iemand die met succes heeft bijgedragen aan het bestrijden van de mensenhandel, onder andere door het verbeteren van de prestaties van de eenheid, en het opzetten van een opvangcentrum voor slachtoffers.

Antony Blinken, minister van Buitenlandse Zaken van de VS, zei in zijn presentatie via lifestream, dat mensenhandel een wijdverspreid probleem is, dat wereldwijd ongeveer 27 miljoen mensen treft. Het rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over mensenhandel geeft een uitgebreide beoordeling van deze praktijk en de gepleegde inspanningen om mensenhandel te bestrijden. “Technologie speelt zowel een faciliterende als een tegengaande rol bij mensenhandel. Daders maken gebruik van digitale hulpmiddelen zoals dating apps en online advertenties om slachtoffers te werven, terwijl pleitbezorgers en wetshandhavers dankzij mobiele telefoons, sociale media en kunstmatige intelligentie, het bewustzijn kunnen vergroten en slachtoffers kunnen opsporen”, aldus Blinken.

Hij riep op tot een samenwerking tussen de overheid, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld. Volgens hem is zulks essentieel, om dit probleem aan te pakken, vooral omdat technologie het gemakkelijker maakt voor mensenhandelaren om te opereren. Het rapport erkent ook de moed en volharding van overlevenden en pleitbezorgers, en benadrukt hun belangrijke rol bij het bestrijden van mensenhandel.

De ambassadeur van de Verenigde Staten in Suriname, Robert Faucher, zei gisteren tijdens een ontmoeting met de media en andere genodigden, dat een indrukwekkende presentatie is gegeven. Ook maakte hij melding van inspecteur Pinas van de TIP Unit van het KPS, die zich bijzonder heeft ingespannen, om slachtoffers van mensenhandel op te vangen. Hij wees erop, dat Pinas een van de tien gekozen mensenhandelhelden van 2024 is geworden. Ook wees Faucher op de successen van de TIP Unit en de weerspiegeling van het werk van de overige actoren. Ambassadeur Faucher refereerde ook aan de bijdrage van procureur-generaal Garcia Paragsingh.

Volgens de ambassadeur werden in de achterliggende jaren een recordaantal daders voorgeleid om vervolgd te worden. Eveneens een recordaantal slachtoffers werd geïdentificeerd aan wie ook onderdak en diensten werden verleend. “Dankzij de prestatie van de Tip Unit en de TIP Desk, heeft Suriname de Tier 1 status behaald”, aldus ambassadeur Faucher.

Evenwel maakte hij duidelijk, “dat het uiteindelijk niet gaat om de prijzen, maar om mensenlevens en onze toewijding, de meest kwetsbaren te beschermen tegen uitbuiting. En dat is een samenwerking die de Verenigde Staten met genoegen aangaat met Suriname”.

More
articles