NATIONALE VEILIGHEID EN GEDAALDE CRIMINALITEITSCIJFERS

Er wordt vanwege de overheid gesteld, dat er een duidelijke daling in de criminaliteitscijfers valt te bemerken, sinds politie en leger gezamenlijk optrekken in de bestrijding van de misdaad. Gezien er geen verdere details of statische gegevens zijn gepresenteerd en aangegeven, in welke vorm van de misdaad er een daling is geconstateerd, is het moeilijk voor de gemeenschap te constateren of er daadwerkelijk sprake is van een afname in het crimineel handelen in ons land.

Er zijn namelijk zovele vormen van misdaad en die kunnen niet worden samengevat in het enigszins teruglopen van inbraken, kettingroof langs de openbare weg of het afhandig maken van een mobiele telefoon. Als men het wenst te hebben over de zogeheten halsdelicten en hun afname, dan moet men dat ook duidelijk aangeven. We willen het in dezen niet hebben over de criminaliteit gepleegd door de mensen met de witte boorden, want die zijn zeer omvangrijk en vallen niet gelijk op. Waar men zich in Suriname behoorlijk onveilig over gevoelt, zijn de gewapende roofovervallen en het geweld dat daarmede gepaard gaat. Die  zijn naar onze mening niet afgenomen, al wenst men gegevens daaromtrent het liefst onder de vloermat te vegen. Als de rovers even zijn gestopt, wil het niet zeggen dat ze, wanneer de roadblocks iets minder worden, niet gelijk weer beginnen met hun criminele praktijken. Voor degenen die het niet opgevallen is, moet wel vermeld worden dat bepaalde rovers in teamverband werken en over zwaardere wapens beschikken. Hoe komen ze aan dit schiettuig en wie heeft ze daarmede leren omgaan? Bij de roofoverval aan de Ringweg  was duidelijk te zien, dat er op professionele wijze werd gehandeld en dat een dergelijke toegepaste strategie in de ‘krijg’, meer regel dan uitzondering is.  Deze roofovervallen dienen dan ook door specialisten onder een vergrootglas geplaatst te worden, om sneller verdachte elementen, zichtbaar te maken.

Als we het over criminaliteit en haar zogeheten dalende cijfers hebben, dan verliezen we misschien bewust of onbewust het achterland uit het oog, want daar is het een “free for all” en heeft Paramaribo nauwelijks of helemaal geen greep op. Het afgelopen weekend was het op de weg naar Maripaston duidelijk, dat het met de nationale veiligheid, nog helemaal niet goed zit en dat zwaar bewapende criminelen daar heer en meester zijn. En terwijl we er nog steeds niet goed in slagen onze nationale veiligheid op te vijzelen, willen we wel in CARICOM-verband mooi weer gaan spelen, door kostbare manschappen, militairen en politieagenten te sturen naar Haïti, om daar te gaan helpen de nationale veiligheid te verbeteren. Waarom bedanken we niet, en gebruiken het ware excuus niet, namelijk dat we hier ook een meer dan ernstig veiligheidsvraagstuk hebben, dat eerst teruggedrongen moet worden. We weten allemaal en begrijpen ook wel, dat de algemene verkiezingen in aantocht zijn, en dat dit kabinet een betere beurt wenst te maken als het gaat om het alsmaar verslechterende veiligheidsvraagstuk en haar falende beleid van de afgelopen vier jaar op dit stuk wenst te verbloemen.

Ons komen vertellen dat de criminaliteit op haar retour is, maakt niet bepaald indruk op de meesten in de samenleving als men komt met niet goed onderbouwde beweringen. Tot nog toe leeft niet de indruk, dat het veiligheidsvraagstuk op een professioneel en goed gefundeerd bestrijdingsplan is gestoeld. Een dergelijk plan dient er te zijn en natuurlijk moeten ook de benodigde middelen voor politie en leger ter beschikking worden gesteld. Zolang dat niet het geval is, blijft het dweilen met een openstaande kraan en blijven de eenheden die willen werken, met hoge frustraties achter. Het lijkt ons verstandig de Haïtiaanse plannen af te blazen en harder te gaan werken aan onze eigen nationale veiligheid, want het wordt zeker een heikele issue voor de komende verkiezingen. Oppositionelen die daar handig gebruik van zouden willen maken, moeten zich hard schamen, want ook zij hebben de misdaad niet kunnen terugdringen en hebben bepaalde vormen, waaronder de grensoverschrijdende, zelfs geaccommodeerd.

More
articles