Internationale Arbeidsconferentie wil regulerende normen voor biologische gevaren

Tijdens de 112e Internationale Arbeids-conferetie (IL-C) hebben afgevaardigden van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) een belangrijke eerste stap gezet richting de ontwikkeling van internationale regelgeving voor biologische gevaren op de werkplek. Dit is een historische beweging, aangezien er momenteel geen specifieke internationale normen bestaan voor biohazards in de werkomgeving.

Eerste Internationale norm voor biologische gevaren

De afgevaardigden bespraken de noodzaak van een internationale norm die werkplekken wereldwijd moet beschermen tegen biologische gevaren. De consultaties, die zullen worden voortgezet tijdens de volgende ILC, kunnen resulteren in een nieuwe Conventie en/of Aanbeveling. Dit zou de eerste internationale arbeidsnorm zijn sinds het recht op een veilige en gezonde werkomgeving in 2022 werd erkend als een Fundamenteel Principe en Recht op Werk.

Tijdens de slotceremonie benadrukte de directeur-generaal van de ILO, Gilbert F. Houngbo, de waarde van de “intense, productieve en rijke” debatten die de besprekingen hebben ondersteund. “We worden geconfronteerd met aanhoudende onzekerheid en ongelijkheid, evenals informaliteit in de wereld. We moeten handelen; niets doen is geen optie.”

Resolutie over fatsoenlijk werk in de zorgsector

Naast de discussies over biohazards heeft de ILC een resolutie goedgekeurd die door de Algemene Discussiecommissie over Fatsoenlijk Werk en de Zorgeconomie was voorgesteld. Deze resolutie verzoekt de directeur-generaal om een actieplan voor fatsoenlijk werk in de zorgsector voor te bereiden, ter ondersteuning van de conclusies van de commissie. De resolutie benadrukt dat zorgverleners wereldwijd recht hebben op fatsoenlijk werk en dat de zorgsector essentieel is voor veerkracht tijdens crises en voor sociale en economische ontwikkeling.

Gemeenschappelijk begrip en beleidsaanbevelingen

De conclusies van de commissie bieden een gemeenschappelijk begrip van de zorgsector, de leidende principes en de betrokken actoren.

Ze stellen dat arbeid in de zorgsector geen handelswaar is en bevestigen de cruciale rol van een goed functionerende zorgsector in de samenleving.

Beleidsaanbevelingen en de mondiale leidende rol van de ILO in het bevorderen van fatsoenlijk werk in de zorgsector werden ook bevestigd.

Deelname

De 112e ILC, gehouden van 3 t/m 14 juni 2024 in Genève, werd bijgewoond door meer dan 4900 afgevaardigden, die regeringen, werkgevers- en werknemersorganisaties vertegenwoordigden. De conferentie is de jaarlijkse bijeenkomst van de 187 lidstaten van de ILO, de gespecialiseerde VN-organisatie voor de arbeidswereld.

Met deze resoluties en nieuwe initiatieven zet de ILC een belangrijke stap naar een veiliger en rechtvaardiger arbeidsomgeving wereldwijd, waarbij zowel biologische gevaren als de rechten van zorgverleners worden aangepakt.

More
articles