Waldo Halfhuid, Chief Financial Officer van De Surinaamsche Bank (DSB), onthulde tijdens een persconferentie, dat de bank in het boekjaar 2021, behoorlijke winsten heeft gemaakt. Echter, deze zijn niet zodanig dat de bank dividend aan haar aandeelhouders kan uitbetalen. ‘’De winsten zijn niet voldoende om met de aandeelhouders te delen, dit omdat de verliezen die vóór 2020 geleden zijn, nog steeds doorwerken’’, verduidelijkte Halfhuid. DSB rapporteerde een nettowinst na belasting van SRD 370,6 miljoen over het boekjaar 2021. Dit betekent een stijging van SRD 87,4 miljoen ten opzichte van 2020. Deze significante verbetering is voornamelijk te danken aan verhoogde rentebaten en vermindering van kredietvoorzieningen. De solvabiliteit van DSB nam toe met 9 procentpunt, wat resulteerde in een solvabiliteitsratio van 13,5 procent per ultimo 2021. Alle belangrijke liquiditeitsratio’s liggen ruim boven de minimumnorm van 100 procent, wat wijst op een sterke liquiditeitspositie van de bank.
Meest liquide bank in Suriname
De resultaten over het boekjaar 2021 werden tijdens de persconferentie uiteengezet, alsook het reilen en zeilen binnen de bank.
Behalve de financiële resultaten werden ook de verbeteringen binnen de bank, nieuwe strategie en de financiële inclusie van de bank gepresenteerd. De vooruitzichten voor het boekjaar 2021 tot en met 2024 en hun realisatie werden ook toegelicht. Verder werd onderbouwd dat DSB de meest liquide bank in Suriname is. ‘’De bank presteert op sommige momenten boven de door de Centrale Bank van Suriname gestelde normen, om als stabiel en betrouwbaar aangemerkt te worden.’’ Nilesh Bishesar, president-commissaris van de Raad van Commissarissen, zei dat de jaarrekening over het boekjaar 2022, dit jaar nog aan de aandeelhouders gepresenteerd zal worden. ‘’De bank is een achterstand aan het inlopen. Als we de planning halen, dan zijn we eind volgend jaar klaar, want dit jaar doen we 2022 en volgend jaar 2023 en 2024‘’, aldus Bishesar.
‘’Ondanks dat de bank over het boekjaar 2021 geen dividend heeft kunnen uitkeren, zijn de recente vooruitzichten voor het boekjaar 2022 – voor zover er nu naar de cijfers gekeken wordt – wel positief met betrekking tot het uitkeren van dividend’’, stelde Bishesar. De bank heeft vanaf 2018 geen dividend uitbetaald aan haar aandeelhouders. De jaren 20218 en 2019 zijn bijzonder slechte jaren geweest voor de bank, maar vanaf 2020 wist de bank uit de rode cijfers te kruipen. De solvabiliteit en liquiditeit zijn aanzienlijk verbeterd. ‘’Vóór 2020 hebben we behoorlijke verliezen geleden die nog steeds meegenomen worden in het eigen vermogen van de bank. Doordat wij nog niet positieve vrij uitkeerbare winsten hebben, zijn wij in 2021 nog steeds niet in staat geweest om dividend uit te keren aan onze aandeelhouders. De vooruitzichten van 2022 tot heden zien er goed uit. Dus de verwachting is – ik ben voorzichtig – dat wij over het boekjaar 2022 dividend gaan uitkeren aan onze aandeelhouders‘’, aldus Halfhuid.
door Orsilia Dinge