NOB verhoogt leenplafond voor Productie Krediet Fonds naar SRD 5 miljoen

De Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) heeft het leenplafond voor het Productie Krediet Fonds (PKF) verhoogd naar SRD 5 miljoen, om de productie en export in Suriname te stimuleren. Dit initiatief biedt bedrijven uitgebreide financieringsmogelijkheden om de start of uitbreiding van hun activiteiten te bevorderen, vooral in sectoren die import vervangen, goederen exporteren of waarde toevoegen aan de Surinaamse economie.

Verbeterde financieringsvoorwaarden

Het PKF, geïntroduceerd in 2023, biedt leningen tegen gunstige voorwaarden. Bedrijven kunnen nu maximaal 5 miljoen SRD lenen met een looptijd van maximaal 15 jaar en een rente van slechts 5 procent. Bovendien wordt een ‘grace periode’ van maximaal 12 maanden voor renteaflossing en maximaal 24 maanden voor de aflossing van de lening aangeboden, wat bedrijven de nodige ademruimte geeft om hun investeringen te laten renderen.

Doel

De leningen uit het PKF kunnen worden gebruikt voor een breed scala aan investeringen, waaronder:

  • Nieuwe investeringen
  • Uitbreidingsinvesteringen
  • Vervangingsinvesteringen
  • Werkkapitaalfinanciering

De financiering is specifiek bedoeld voor bedrijven die bijdragen aan de bevordering van toerisme, evenals de verwerkingsindustrie binnen de agrarische sector vanwege de extra waardetoevoeging die deze sector biedt.

Specifieke voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor financiering uit het PKF, moeten bedrijven voldoen aan enkele voorwaarden:

  • Minimaal 50 procent van het bedrijf moet in Surinaamse handen zijn.
  • Een eigen bijdrage van 10 procent van het financieringsbedrag is vereist, wat kan bestaan uit liquide middelen, kennis, equipment en andere projectgerelateerde bijdragen.
  • Bedrijven moeten een volledig ingevuld aanvraagformulier overleggen.

Uitsluitingen

Het PKF sluit enkele subsectoren uit van financiering. Bedrijven in de handel en primaire sectoren zoals landbouw, veeteelt en visserij komen niet in aanmerking. De verwerkingsindustrie binnen de agrarische sector, vanwege zijn extra waardetoevoeging, komt daarentegen wel in aanmerking voor financiering.

Met de verhoging van het leenplafond naar SRD 5 miljoen onderstreept de NOB haar inzet om de economische groei en diversificatie van Suriname te bevorderen. Door de gunstige leenvoorwaarden en de focus op waarde toevoegende sectoren, biedt het PKF ondernemers een unieke kans om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het land.

More
articles