Guyana bereid tot diplomatieke gesprekken met Venezuela na verkiezingen

De president van Guyana, Irfaan Ali, heeft gezegd open te staan voor het hernieuwen van diplomatieke gesprekken met Venezuela, zodra de huidige verkiezingsperiode is afgelopen. Tijdens een persconferentie op 20 juni, benadrukte president Ali het belang van vreedzame dialoog en regionale stabiliteit, terwijl hij ook plannen onthulde om de grensveiligheid te versterken.

“Betrokkenheid is een belangrijk onderdeel, niet alleen voor onze buren, maar ook om ervoor te zorgen dat we deze regio als een vredeszone behouden. We hebben altijd gezegd dat diplomatie en betrokkenheid van cruciaal belang zijn bij elke kwestie die we nastreven, met name veiligheidsvraagstukken”, aldus Ali.

Het Argyle-verdrag

Het Argyle-verdrag, ondertekend op 14 december 2024 door president Ali en de Venezolaanse president Nicolás Maduro in Saint Vincent en de Grenadines, vormt de basis voor deze diplomatieke inspanningen. De overeenkomst benadrukt de inzet voor een vreedzame oplossing van het grensconflict via diplomatieke middelen.

“President Ali is bereid en gereed, in overeenstemming met de Argyle-overeenkomst”, verklaarde hij, met de toevoeging dat verdere diplomatieke afspraken zouden worden uitgesteld tot na de verkiezingen in Venezuela op 28 juli.

Versterkte grensveiligheid

Naast de diplomatieke inspanningen benadrukte president Ali ook het belang van regionale veiligheid en samenwerkingsinitiatieven om de grensveiligheid te verbeteren. “De afgelopen drie jaar, maar vooral de afgelopen maanden, hebben we met belangrijke partners, waaronder Frankrijk, Groot-Brittannië, de VS, CARICOM en Brazilië, een aantal initiatieven geïdentificeerd waarmee we samenwerken met bijvoorbeeld de grensbeveiliging en bewakingssystemen”, zei Ali. De veiligheidsmaatregelen van Guyana omvatten onder andere het versterken van de aanwezigheid van de Guyanese politie en de Guyanese defensiemacht in grensregio’s, met name in regio twee (Pomeroon-Supenaam). Daarnaast is de surveillance in verschillende havens van binnenkomst in Guyana, waaronder de Cheddi Jagan International Airport (CJIA), verbeterd. Deze inspanningen zijn gericht op het handhaven van de stabiliteit en het waarborgen van de veiligheid van de territoriale grenzen van Guyana.

Historische achtergrond en juridische strijd

Het grensconflict vindt zijn oorsprong in de Arbitrale uitspraak uit 1899, een document dat de grens tussen de twee Zuid-Amerikaanse naties vastlegde. In 1962, zo’n 63 jaar na het aanvaarden van de grens, beweerde Venezuela dat de onderscheiding nietig was. Nadat jarenlange discussies in het kader van het Good Offices Process van de Verenigde Naties geen resolutie opleverden, verwees VN-secretaris-generaal Antonio Guterres de zaak in 2018 naar het Internationaal Gerechtshof (ICJ). Ondanks de voorkeur van Venezuela voor bilaterale onderhandelingen en het niet erkennen van de jurisdictie van het Hof, is het proces vooruitgegaan, met het ICJ dat in 2020 zijn jurisdictie bevestigde. Met de nieuwe verkiezingen in Venezuela in zicht, blijft Guyana zich inzetten voor diplomatie en samenwerking, met de hoop op een vreedzame en rechtvaardige oplossing van het grensconflict.

More
articles