Raad van Bestuur IMF voltooit 6e evaluatie voor Suriname

De Raad van Bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de zesde evaluatie onder de Extended Fund Facility (EFF)-regeling voor Suriname afgerond, waardoor een onmiddellijke aankoop mogelijk is ter waarde van SDR 46,7 miljoen (ongeveer USD 61,5 miljoen), waarvan SDR 19,1 miljoen (ongeveer USD 25,2 miljoen) zou gaan naar begrotingssteun.

Het krachtige beleid en de inspanningen van de autoriteiten om de economie te stabiliseren, werpen positieve resultaten op: de economie groeit, de inflatie vertoont een gestaag neerwaartse trend en het beleggersvertrouwen keert terug.

Voortbouwend op de vooruitgang die tot dusver in het kader van het programma is geboekt, zijn aanhoudende inspanningen nodig om de begrotingsdiscipline te verankeren, terwijl de armen en kwetsbaren worden beschermd, en om de instellingen verder te versterken en de zwakke punten op bestuurlijk gebied aan te pakken.

Washington, DC: De Raad van Bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de zesde evaluatie onder de Extended Fund Facility (EFF) voor Suriname afgerond. Door de voltooiing van de evaluatie kunnen de autoriteiten het equivalent van 46,7 miljoen SDR (ongeveer 61,5 miljoen USD) opnemen, waardoor de totale programma-uitbetalingen op 290,4 miljoen SDR (ongeveer 382,6 miljoen USD) komen. Ter afronding van de evaluatie heeft de directie ingestemd met het verzoek van de autoriteiten om ontheffing te verlenen van de niet-naleving van de prestatiecriteria van eind maart 2024 met betrekking tot het primaire saldo van de centrale overheid, de netto internationale reserves en de netto binnenlandse activa van de centrale bank, op basis van de corrigerende maatregelen die de autoriteiten al hebben genomen en hebben toegezegd te zullen ondernemen.

Suriname implementeert een ambitieuze economische hervormingsagenda gericht op het herstellen van de houdbaarheid van de begrotingen en de schulden door middel van begrotingsconsolidatie en schuldherstructurering, het beschermen van de kwetsbaren door het uitbreiden van de sociale bescherming, het verbeteren van het monetaire en wisselkoersbeleidskader, het aanpakken van de kwetsbaarheden van de banksector en het bevorderen van de anti-corruptie. en bestuursagenda. Dit beleid wordt ondersteund door de EFF-regeling, die op 22 december 2021 door de Raad van Bestuur is goedgekeurd (zie persbericht nr. 21/400 ).

Na de discussie in de Raad van Bestuur over Suriname, heeft de heer Kenji Okamura, adjunct-directeur en waarnemend voorzitter, de volgende verklaring afgegeven:

“De hervormingen van de autoriteiten in het kader van het EFF-ondersteunde programma worden steeds meer weerspiegeld in de macro-economische stabiliteit en de verbetering van de perceptie van investeerders. De economie groeit, de inflatie neemt af, de steun van donoren neemt toe en de spreads op internationale obligaties hebben een historisch dieptepunt bereikt. De vastberadenheid van de autoriteiten om politiek uitdagende hervormingen door te voeren is lovenswaardig. Het volledig afschaffen van brandstofsubsidies, het geleidelijk afschaffen van elektriciteits-, water- en gassubsidies, het verbreden van de BTW-grondslag en het beperken van de loonkosten zijn politiek kostbare maar noodzakelijke hervormingen. Structurele hervormingen verlopen met een sterkere impuls.

“Er is een opmerkelijke vooruitgang geboekt op het gebied van de schuldsanering. Er zijn bilaterale overeenkomsten gesloten met alle officiële crediteuren en de meeste commerciële crediteuren. Achterstallige binnenlandse schulden zijn weggewerkt.

“De prioriteit op de korte termijn is het waarborgen van een voortdurende begrotingsconsolidatie, terwijl de kwetsbaren worden beschermd. Het geleidelijk afbouwen van subsidies en het versterken van de belastingadministratie zullen bijdragen aan de financiering van hogere uitgaven aan sociale bijstand en infrastructuur. De uitvoering van het onlangs afgeronde hervormingsplan voor de sociale bijstand zal een efficiëntere en effectievere toewijzing van de uitgaven voor sociale bijstand bevorderen. Het versterken van de controles op de vastleggingen en het aanpakken van zwakke punten in het kasbeheer zullen de overheidsuitgaven onder controle houden en de accumulatie van betalingsachterstanden bij leveranciers voorkomen.

“Het monetair beleid ondersteunt de desinflatie. Het bewezen engagement van de autoriteiten voor een flexibele, door de markt bepaalde wisselkoers ondersteunt de accumulatie van internationale reserves. De afronding van het herkapitalisatieplan van de Centrale Bank van Suriname zal haar operationele onafhankelijkheid en financiële autonomie verder helpen versterken. Een tijdige uitvoering van de herkapitalisatieplannen van zwakkere banken zal de veerkracht van de financiële sector versterken. Extra stappen om het liquiditeitsbeheer te verbeteren, het risicogebaseerd toezicht te versterken en het AML/CFT-kader te versterken zouden belangrijk zijn.

“De autoriteiten moeten volharden in hun ambitieuze structurele hervormingsagenda om de instellingen te versterken, zwakke punten in het bestuur aan te pakken, de klimaatbestendigheid te vergroten en de kwaliteit van de gegevens te verbeteren, onder meer met voortdurende steun voor capaciteitsontwikkeling van het IMF en andere ontwikkelingspartners.”

More
articles