DSB rapporteert nettowinst; Ashna Kamta voorgedragen als nieuwe directeur en CRO

De Surinaamsche Bank N.V. (DSB) rapporteert een nettowinst van SRD 371 miljoen over het boekjaar 2021 en benoemt Ashna Kamta tot derde statutair directeur en Chief Risk Officer (CRO).

Tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders  (AVA) van De Surinaamsche Bank N.V. (DSB) op woensdag 19 juni 2024, heeft de Raad van Commissarissen (RvC) Ashna Kamta voorgedragen als derde statutair directeur van de bank. Met deze voordracht onderstreept de RvC haar missie om het directieteam te versterken door kwaliteit en diversiteit binnen de bank te waarborgen. Met de goedkeuring van de aandeelhouders, en onder voorbehoud van de goedkeuring door de Centrale Bank van Suriname, zal zij de rol van Chief Risk Officer op zich nemen. Mevrouw Kamta, die al meer dan 22 jaar verbonden is aan DSB, heeft een indrukwekkend carrièrepad doorlopen, met expertise in Internal Auditing, Risk & Compliance en Operations.

Mevrouw Kamta versterkt het directieteam dat momenteel bestaat uit Waldo Halfhuid en Alexander van Petten. Tijdens dezelfde vergadering is de aanstelling van de heer van Petten in de rol van Chief Operations Officer (COO) van de bank ter kennis gebracht van de aandeelhouders.

Financiële resultaten 2021

Op de aandeelhoudersvergadering werd ook inzicht verschaft in de financiële prestaties van DSB over het boekjaar 2021. De bank rapporteerde een nettowinst na belasting van SRD 370,6 miljoen, wat een stijging van SRD 87,4 miljoen betekent ten opzichte van 2020. Deze significante verbetering is voornamelijk te danken aan verhoogde rentebaten en vermindering van kredietvoorzieningen.

De solvabiliteit van DSB nam toe met 9 procentpunt, wat resulteerde in een solvabiliteitsratio van 13,5% per ultimo 2021. Alle belangrijke liquiditeitsratio’s liggen ruim boven de minimum-norm van 100%, wat wijst op een sterke liquiditeitspositie van de bank.

Verbeterd risicomanagement

De voortzetting van het transformatietraject van DSB in de periode eind 2021 tot heden heeft geleid tot aanzienlijke verbeteringen binnen de bank. Door verbeterd risicomanagement zijn de kredietvoorzieningen drastisch verlaagd en in veel gevallen zijn slechte kredieten succesvol afgewikkeld, wat heeft bijgedragen aan de vrijval van deze voorzieningen. Dit heeft geresulteerd in een verdere versterking van zowel de solvabiliteits- als liquiditeitspositie van de bank.

De financiële cijfers van het boekjaar 2022 zullen naar verwachting voor einde 2024 worden gepresenteerd.

Nieuwe strategie

Tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders heeft de directie de kernpunten van haar strategische visie voor de periode 2024 – 2028 gepresenteerd. De aandeelhouders reageerden hierop met veel enthousiasme. Deze visie is in de afgelopen maanden ontwikkeld met de ondersteuning van een adviesbureau en heeft inmiddels de goedkeuring van de Raad van Commissarissen gekregen.

Financiële inclusie

Naast het presenteren van de strategische visie werden er tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders ook twee nieuwe producten geïntroduceerd: de bankrekening voor elke Surinamer en de DSB Flexicard.

De bankrekening voor elke Surinamer is speciaal ontworpen om financiële inclusie te bevorderen. Hiermee kunnen alle inwoners van Suriname eenvoudig en efficiënt hun dagelijkse bankzaken regelen. Dit initiatief is een belangrijk onderdeel van de strategie van de bank om ook degenen zonder toegang tot traditionele bankdiensten (‘unbankables’) bij het financiële systeem te betrekken.

Het openen van deze rekening is volledig digitaal. Klanten hebben hiervoor alleen een Surinaamse e-ID en een e-mailadres nodig. Het enige fysieke bezoek aan de bank is om de pinpas op te halen. Zodra de rekening is geopend, krijgen klanten direct toegang tot de Internet- en Mobile Banking applicaties van DSB, waarmee ze ook een SRD-spaarrekening kunnen openen. Voor deze bankrekening geldt een maandelijkse limiet van SRD 30.000.

DSB FlexiCard

Een andere spannende innovatie die DSB binnenkort verwacht te lanceren, is de DSB Flexicard. Deze reloadable prepaid debitcard, vergelijkbaar met een gift card, is bedoeld om het girale betaalverkeer in Suriname te sti-muleren.

De Flexicard is ontworpen om het gebruiksgemak te vergroten voor zowel lokale gebruikers als toeristen die liever niet met contant geld op zak lopen. Het is een praktisch alternatief waarbij geen bankrekening nodig is; een eenvoudige online registratie is voldoende om de kaart aan te vragen.

Meer details over de DSB Flexicard worden binnenkort bekendgemaakt.

More
articles