SAB brengt exclusieve Borgoe 10 Year uit ter gelegenheid van 50 jaar CARICOM

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft in samenwerking met Suriname Alcoholic Beverages N.V. (SAB) als nationale rumproducent, ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de Caribbean Community (CARICOM), een exclusieve rum gedistilleerd: Borgoe 10 Year. De launch van de rum vond gisteren in het Rumhuis plaat De eerste fles Borgoe 10 Year werd door SAB-directeur Steven Ma Ajong, overhandigd aan BIBIS-minister Albert Ramdin.

Minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, ambassadeur Virjanand Depoo van de Coöperatieve Republiek Guyana en het hoofd van het Consulaat-Generaal van de Republiek Haïti in Suriname, Jean Claude Lappe, waren eveneens aanwezig.

Borgoe 10 Year wordt uitgebracht in een limited edition (beperkte oplage). Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de CARICOM hebben Caribische rumproducenten samengewerkt met CARICOM-regeringen door speciaal ontwikkelde rumblends ter ere van het 50-jarig jubileum te distilleren.

Minister Ramdin, die ingenomen was met de nieuwe blend, gaf aan dat rum een Surinaams kenmerk is. Hij was bijzonder blij dat de SAB heeft gemeend deze nieuwe blend speciaal te maken voor de  50e  verjaardag van de CARICOM. ‘’Er is veel creativiteit gebruikt om het product zo Surinaams mogelijk te maken. We zullen de rum binnenkort presenteren in Grenada tijdens de 50e verjaardag van de CARICOM en kijken uit naar de reacties”, aldus de bewindsman.

SAB-directeur Ma Ajong: “Onze masterblender heeft zorgvuldig met de hand, een symfonie van 10 jaar oude rum geselecteerd, waaronder een zeldzame Pot Still-rum, om een ongeëvenaarde zachtheid te creëren.” Het hoogtepunt van dit project zal een presentatie zijn van de volledige set van dertien rumblends aan de regeringsleiders tijdens hun volgende bijeenkomst in Grenada in juli 2024. Volgens de SAB-directeur laten deze producten de opmerkelijke diversiteit van de Caribische rum zien door het gemeenschappelijke thema van de prestaties van de regio in het verleden. “Rum is misschien wel het bekendste Caribische product naast het toerisme en de industrie staat bekend om zijn premiumproducten van wereldklasse.‘’

Producenten in dertien CARICOM-lidstaten, leden van de regionale groepering WIRSPA (de West Indies Rum & Spirits Producers Association), hebben kenmerkende rum geproduceerd die hun individuele erfgoed en stijlen vertegenwoordigen. De CARICOM zal ter ere van het 50-jarig jubileum rumblends ontvangen van dertien leden van de West Indies Rum and Spirits Producers Association (WIRSPA). De producten die door regionale rumproducenten worden gepresenteerd, zullen worden gedistribueerd naar CARICOM-lidstaten, waarbij sommige producten te koop zullen zijn op lokale markten. Een aantal van de speciale editie-rums zijn unieke blends die alleen voor dit doel en in zeer beperkte hoeveelheden verkrijgbaar zullen zijn.

De dertien distilleerders zijn:

  1. Mount Gay-distilleerderijen (Barbados)
  2. Demerara-distilleerders (Guyana)
  3. Surinaamse alcoholische dranken (Suriname)
  4. Angostura (Trinidad en Tobago)
  5. West-Indische Rumdistilleerderij (Barbados)
  6. Saint Lucia-distilleerders (Saint Lucia)
  7. Landgoed Belfast – Dominica (Dominica)
  8. Antigua-distilleerderij (Antigua)
  9. Grenada-distilleerders (Grenada)
  10. Reizigers likeuren (Belize)
  11. Watlings-distilleerderij (Bahama’s)
  12. Nationale Rum van Jamaica (Jamaica)
  13. St. Vincent en de Grenadines-distilleerders (St. Vincent en de Grenadines).

More
articles