Guyana wil lokale bevolking meer kansen bieden in oliesector

In een belangrijke stap naar economische inclusiviteit, heeft Guyana nieuw beleid ingevoerd om de lokale bevolking meer kansen te bieden in de bloeiende oliesector. De Guyanese oliesector krijgt een aanzienlijke impuls door een recent ingevoerd beleid dat bedrijven die biedingen evalueren, verplicht om meer gewicht toe te kennen aan local content. Dit percentage is verhoogd van 5 procent naar 10 procent, waardoor Guyanese bedrijven een beter voordeel krijgen bij het verwerven van contracten. Bedrijven met een Local Content Certificate ontvangen een groter scorevoordeel, wat hun kansen op succes vergroot.

Vereisten voor  Local Content Certificate 

Een Local Content Certificate wordt toegekend aan bedrijven die voldoen aan de specifieke vereisten van de Guyana Local Content Act. Deze vereisten omvatten onder andere dat 51 procent van het bedrijf in handen is van Guyanese burgers en dat aan quota voor Guyanees management en personeel wordt voldaan.

Momenteel beschikken al meer dan 800 bedrijven over dit certificaat en zij kunnen nu optimaal profiteren van het nieuwe beleid.

Voordelen voor lokale bedrijven

Voorheen maakte local content slechts 5 procent uit van de totale score in biedingsevaluaties. Nu is dit verdubbeld naar 10 procent, wat de concurrentiepositie van Guyanese bedrijven aanzienlijk verbetert door de nadruk te leggen op lokale betrokkenheid. Buitenlandse bedrijven kunnen ook profiteren door samen te werken met Guyanese bedrijven, wat hen helpt te voldoen aan de vereisten voor local content en tegelijkertijd bijdraagt aan de ontwikkeling van de lokale economie.

Beleidswijziging en betalingsvoorwaarden

Dr. Martin Pertab, directeur van het Local Content Secretariaat, kondigde op de Local Content Summit in april aan, dat het secretariaat deze beleidswijziging overwoog. De richtlijnen die op 10 juni zijn uitgegeven, weerspiegelen nu deze veranderingen. Daarnaast plant de regering om ervoor te zorgen dat Guyanese bedrijven sneller betaald krijgen. Hoewel de huidige betalingstermijn 45 dagen bedraagt, streeft de overheid naar een kortere termijn om de cashflow van lokale bedrijven te verbeteren.

Uitbreiding van diensten in de Local Content Act

Er wordt ook overwogen om nieuwe categorieën diensten toe te voegen aan de Local Content Act. Dit zou betekenen dat bedrijven verplicht zijn een deel van hun uitgaven toe te wijzen aan Guyanese bedrijven bij de inkoop van goederen en diensten in specifieke sectoren. Deze maatregel kan de economische groei en ontwikkeling van de lokale industrie verder stimuleren.

Stijgende investeringen

Uit recente gegevens van Exxon blijkt dat de uitgaven van het bedrijf en zijn aannemers in de periode 2017-2023 met gemiddeld 80 procent per jaar zijn gestegen. Dit onderstreept de groeiende rol van de oliesector in Guyana’s economie en de noodzaak om de lokale bevolking actief te betrekken bij deze ontwikkeling.

Met deze maatregelen zet Guyana een belangrijke stap richting een meer inclusieve en welvarende toekomst voor zijn burgers, terwijl het land blijft profiteren van zijn natuurlijke hulpbronnen.

More
articles