Guyana subsidieert stijgende energiekosten consumenten met USD 66 miljoen

De regering van Guyana heeft aangekondigd een aanvullend budget van 66 miljoen dollar voor te leggen aan de Nationale Vergadering om de elektriciteitskosten voor binnenlandse consumenten te subsidiëren.

Noodzakelijke subsidies voor energieprijzen

Vicepresident Bharrat Jagdeo maakte op 13 juni 2024 tijdens een persconferentie bekend dat het staatsbedrijf Guyana Power and Light (GPL), aanvullende financiering nodig heeft. Dit komt doordat de GPL het toegewezen brandstofbudget voor 2024 heeft opgebruikt door de sterke stijging van de brandstofprijzen. In de nationale begroting van 2024 werd aan GPL ongeveer 95,7 miljard GYD (Guyanaanse dollar) toegewezen.

Stijgende brandstofprijzen

De brandstofprijs is gestegen van 70 dollar naar ruim 105 dollar, mogelijk zelfs 110 dollar per vat. Vicepresident Jagdeo benadrukte dat, in tegenstelling tot andere landen, Guyana ervoor kiest om de elektriciteitsprijzen niet te verhogen. In plaats daarvan zal de regering voor het einde van het jaar een aanvullend bedrag van 66 miljoen dollar aan het parlement voorleggen om de elektriciteitskosten te subsidiëren.

Tijdelijke maatregelen

De subsidies zijn tijdelijke maatregelen totdat het Gas-to-Energy-project operationeel is. Dit project, dat tegen het laatste kwartaal van 2024 ongeveer 300 megawatt aan stroom zal leveren, zal de opwekkingscapaciteit van het land aanzienlijk vergroten, meer dan 100 procent.

Kostenverlaging en milieuvriendelijke energie

Het Gas-to-Energy-project heeft tot doel de energiekosten in Guyana met 50 procent te verlagen door geïmporteerde zware stookolie (HFO) te vervangen door aardgas uit het offshore Liza-olieveld. Dit zal niet alleen de energiekosten verlagen, maar ook de uitstoot verminderen en de energiestabiliteit verbeteren. De pijpleiding zal aardgas van het Liza-veld naar onshore faciliteiten in Wales, West Bank Demerara, transporteren.

Samenwerking met ExxonMobil

Het project is een samenwerking tussen de regering van Guyana en ExxonMobil. De in de VS gevestigde groep CH4-Lindsayca heeft de opdracht gekregen om de geïntegreerde faciliteit te bouwen, inclusief een energiecentrale van 300 megawatt.

Extra economische voordelen 

Naast de energieopwekking plant de regering om bijproducten van aardgas, zoals kookgas en kunstmest, op de markt te brengen, zowel in eigen land als in de Latijns-Amerikaanse en Caribische regio. Dit zal verdere economische voordelen opleveren en bijdragen aan de ontwikkeling van de energiesector in Guyana.

Met deze investering van 66 miljoen dollar en de vooruitgang van het Gas-to-Energy-project, zet Guyana belangrijke stappen om de energiekosten te verlagen en de duurzaamheid van zijn energievoorziening te waarborgen.

More
articles