Ori: ‘Leerachterstanden zullen worden ingelopen’

Henry Ori, minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, heeft gisteren gezegd dat de leerachterstanden waarmee veel leerlingen kampen, zullen worden ingelopen. Volgens Ori zijn deze achterstanden ontstaan door verscheidene onderbrekingen in het onderwijsproces, waaronder de covid-pandemie en het doorstroombeleid. “Het ministerie heeft een verantwoordelijkheid voor de leerlingen en studenten.

Wij zullen proberen de achterstanden via een aantal projecten op te pakken in de buurten, waar zulks nodig is. Als leerkrachten en ouders niet willen meewerken, zullen zij de verantwoordelijkheid van de achterstanden op zich moeten nemen”, aldus Ori.

De projecten om de achterstanden in te lopen, zijn ontwikkeld naar aanleiding van de resultaten van de peilingstoetsen, die eind maart van dit jaar zijn afgenomen en aangetoond hebben, dat veel leerlingen de overgangsnormen niet zullen halen en dreigen te blijven zitten. Om deze leerlingen te ondersteunen, introduceert het ministerie Herkansings- en Extra Aandachtscholen. Tijdens de traditionele vakanties zullen leerkrachten extra lessen verzorgen. Ook wordt het middagonderwijs op bepaalde scholen ingevoerd, zodat er meer aandacht kan worden besteed aan leerlingen na de normale schooltijd.

Aan het begin van de grote vakantie zullen er lessen verzorgd worden, waarna de leerlingen een herkansingstoets maken om alsnog door te kunnen stromen naar het volgende leerjaar. Leerlingen met beperkte achterstanden kunnen naar de Herkansingsscholen. Voor de basisschool – leerjaar 3 tot 8 – betreft het de vakken taal en rekenen. Na het volgen van de lessen maken de leerlingen een herkansingsexamen om hun cijfer op te halen. Deelname aan de Herkansingsschool is vrijwillig. Leerlingen mogen zich ook op hun eigen manier voorbereiden op het herkansingsexamen.

In augustus zal het ministerie voor de leerkrachtenbegeleiders van de Extra Aandachtscholen een uitgebreide training organiseren die richt zich op het diagnosticerend onderwijzen en het op maat aanpakken van de leerhiaten van elke individuele leerling. Er zal tevens ruimte zijn voor ontspanningsactiviteiten, zoals spelletjes en sport, om een gebalanceerde leeromgeving te creëren.

Leerkrachten die deelnemen aan deze training, ontvangen hiervoor een vergoeding. Voor de VO-scholen – leerjaar 9 en 10 – zal er ook een herkansing komen. ‘’Morgen, vrijdag 21 juni, wordt er een persconferentie gegeven om meer informatie over deze projecten met de samenleving te delen’’, aldus Ori.

More
articles