Om Surinaamse producten een betere positie op de handelsmarkt te geven, organiseerde het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP), een landbouwtentoonstelling en beurs. Dit gebeurde in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij(LVV). De beurs was ook bedoeld om de netwerkvorming van Surinaamse ondernemers te ondersteunen. In het Live Entertainment Center vond op vrijdag 14 juni de opening van de tweedaagse beurs plaats.
De beurs is bedoeld voor alle landbouwgerelateerde ondernemingen, variërend van individuele boeren en kleine landbouwbedrijven tot coöperaties en joint ventures. De beurs biedt ondernemers de mogelijkheid hun producten tentoon te stellen en zo bekendheid te verwerven onder het publiek. Daarnaast opent de beurs deuren naar de exportmarkt. Inge Apai, directeur van G-Rafa, beschreef haar deelname als een eer en benadrukte het belang van de beurs voor de bekendheid en uitbreiding van haar productie. Ze sprak haar dank uit voor de significante bijdrage van SAMAP aan de groei van haar onderneming. Dankzij de organisatie is haar onderneming van één product naar de verwerking van meerdere producten gegroeid. G-Rafa produceert gezondheids- en schoonheidsproducten.
Erick Zeballos, Chief Technical Advisor van SAMAP, zei dat SAMAP eind 2024 afgelopen zal zijn. Het project, dat in 2018 van start ging en initieel vier jaar zou duren, werd met twee jaar verlengd vanwege de grote behoefte. Vanwege de stevige basis die SAMAP de afgelopen jaren gelegd heeft, verwacht Zeballos positieve resultaten in het ondernemerschap binnen de landbouwsector. De SAMAP-ondersteuning gebeurde landelijk. De organisatie ondersteunde ondernemers niet alleen bij de oprichting van hun onderneming, maar ook bij technologische ontwikkelingen, zoals het gebruik van drones en hydrologische systemen, met een nadruk op duurzaamheid. Zeballos roept ondanks het naderende einde van het project, landbouwers en ondernemers dan ook op om door te gaan met verwerking, productie en verbetering, en kijkt uit naar meer en betere producten op de markt.
Ook LVV-minister Parmanand Sewdien onderstreepte de grote bijdrage van SAMAP aan Suriname. Eén van de subsectoren in de landbouwsector die profiteerde, is de rijstsector die in een samenwerking tussen de organisatie, de boeren en de overheid heeft kunnen meewerken aan het bepalen van de kostprijs. De minister constateerde vooruitgang: “Eerder werd voedsel slechts van Guyana naar Suriname geïmporteerd, maar tegenwoordig exporteren we ook van Suriname naar Guyana. Hierdoor zal de vraag naar voedselproductie toenemen.’’ Niet alle ondernemers hebben de ondersteuning kunnen krijgen, vanwege redenen zoals late registratie of miscommunicatie.