Kortgedingrechter Wallerlei: ‘Aanpassingen bij speciale diensten van BOG nodig in belang van samenleving’

Na een recente staking van de vakbond bij het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) zijn de diensten inmiddels volledig hervat na tussenkomst van de kortgedingrechter Clayton Wallerlei. De vakbond had aanpassingen geëist voor de transport- en kledingvergoedingen. Het ministerie besloot naar aanleiding van de staking, een kort geding tegen de vakbond aan te spannen. Door tussenkomst van de kortgedingrechter is besloten dat beide partijen weer met elkaar in gesprek gaan.

Er zullen verdere onderhandelingen worden gevoerd om de details van de aanpassing der vergoedingen af te ronden. Het ministerie en de vakbond willen constructief samenwerken om zo een bevredigende oplossing te vinden. Het ministerie van Volksgezondheid wil hierdoor toekomstige verstoringen voorkomen en een productieve dialoog onderhouden met alle belanghebbenden, voor het welzijn van de werknemers en het publiek.

Eerder, vier jaar geleden, had het ministerie de vakbond reeds voor de rechter gedaagd. Het BOG werd na acht maanden van onderhandelingen, volledig stilgelegd. De vakbond zei dat hij in het verleden oplossingen had voorgelegd, maar dat het ministerie daar geen gehoor aan had gegeven. De kortgedingrechter stelde vast, dat een oplossing mogelijk is als Volksgezondheid en de vakbond van het BOG het erover eens worden en dat de essentiële diensten van de nodige middelen moeten worden voorzien. Het onderhandelingsorgaan (OO) was niet op de zitting aanwezig om door de rechter gehoord te worden over het gaande geschil.

De rechter maakte op de zitting duidelijk aan Rakesh Gajadhar Sukul, directeur Volksgezondheid, dat de aanwezigheid van het OO gewenst is op de eerstvolgende zitting. Kortgedingrechter Wallerlei benadrukte het belang van het oplossen van de problemen.

Het ministerie van Volksgezondheid stelde zich op het standpunt, dat voor alle diensten dezelfde vergoeding per kilometer zou worden uitgekeerd en dat privévervoer, niet zou worden toegestaan. De onderhandelingen hebben tot nu toe geen resultaat opgeleverd en Wallerlei vroeg zich af, wanneer de vakbond zou worden uitgenodigd, om verder te kunnen onderhandelen, waarbij hij wees op de sociale gevolgen voor de gehele maatschappij.

Beide partijen benadrukten het belang van de keuringsdienst, vaccinatie voor reizigers, milieu-inspectie voor voedselveiligheid en andere voedselwinkels.

David Bakker, voorzitter van de BOG-vakbond, maakte duidelijk, dat de vakvereniging een oplossing had gevonden, om de diensten draaiende te houden door sponsoring van Shell voor hun dienstvoertuigen. De kortgedingrechter had begrip voor de aanpassingen bij de speciale diensten van het BOG, die de nodige middelen moeten krijgen om hun verantwoordelijkheden in het belang van de samenleving te vervullen.

More
articles