WAPENEMBARGO TEGEN SURINAME

De regering Biden in de Verenigde Staten van Amerika, heeft 36 landen op de zwarte lijst geplaatst voor wat betreft de export van vuurwapens en munitie. Op deze lijst van landen prijken ook Suriname en Guyana. Het zal dan voornamelijk gaan om exporten van vuistvuurwapens, jachtgeweren en de zogeheten rifles en bijbehorende munitie. Het is bij de VS al geruime tijd bekend, dat veel wapens uit de VS in handen komen van criminele organisaties en dat vooral in Midden-Amerika, het Caribisch gebied en delen van Zuid-Amerika, er een levendige handel plaatsvindt in vuurwapens en dat dit schiettuig in handen belandt van criminelen binnen de grensoverschrijdende criminaliteit.

De Verenigde Staten hebben door hun zeer geavanceerd inlichtingennetwerk, allang in de gaten dat wapens uit de VS worden ingezet om de criminele belangen van drugshandelaren te beschermen. De bendes die Haïti onveilig maken, beschikken over wapens, afkomstig uit de VS. Het vermoeden bestaat dat de Haïtiaanse president Jovenel Moise op 7 juli 2021 werd vermoord met schiettuig afkomstig uit de VS, en dat die moord drugsgerelateerd was en de moordenaars deels uit Colombia afkomstig waren. Het wapenembargo uit de VS heeft verstrekkende en zeer nadelige gevolgen voor alle legale importen die strikt door de overheid in ons land worden gecontroleerd. Het behoeft geen uitvoerig betoog, dat de bonafide krachten, die leven van de wapen- en ammunitie-import, zwaar worden getroffen door deze maatregel van de Amerikaanse regering. Wij gaan er niet vanuit, dat wapen en munitie-importen voor het leger en politie, afkomstig uit de Verenigde Staten, ook onder deze nieuwe maatregel vallen. Onze regering dient daarom nadere uitleg van de Amerikaanse regering te vragen. Wel moet ruiterlijk worden toegegeven, dat in Suriname in de afgelopen decennia, vooral onder de militaire dictatuur, zeer rare c.q. criminele zaken zich hebben voorgedaan met wapens van de gewapende machten, vooral die van het Nationaal Leger.

Wapensmokkel naar Colombia in ruil voor cocaïne, is bij velen bekend. In de revo-periode werden wapens gestolen uit het depot van het Nationaal Leger en die gingen dan met kleine vliegtuigen naar de FARC in Colombia, die daarvoor betaalde met kilo’s aan cocaïne. Breek ons de bek hieromtrent alstublieft niet open. Het schandaal rondom de diefstal van militaire wapens uit het privédepot van Desi Bouterse en de zelfmoord van zijn kleinzoon, inherent aan dit wapenschandaal, ligt ons nog vers in het geheugen. Of dit schandaal heeft bijgedragen aan de beslissing van de Amerikaanse regering ons ook te blacklisten, is vooralsnog onduidelijk. Wat wél duidelijk is, is dat de Amerikaanse regering ons zeker niet als fatsoenlijk aanmerkt, als het gaat om wapens. Het is Washington toch zeker gemeld, dat de criminaliteit hier in opmars is en dat er dagelijks roofovervallen plaatsvinden met vuurwapens en dat hierbij het vermoeden bestaat, dat deze uit de VS afkomstig zijn. Door de toegenomen misdaad in dit land, hebben de VS nu besloten ons op een verdoemlijst te plaatsen. Bonafide handelaren in vuurwapens zullen nu moeten uitkijken naar alternatieve leveranciers. Niet alleen de VS maken vuistvuurwapens, geweren en munitie. Europa kan als toeleveringsgebied worden gezien en aangesproken en ook in Brazilië en Colombia zijn er wapenfabrieken die producten van hoge kwaliteit maken en leveren. Of deze boycott uit de VS de nodige vruchten zal afwerpen, moet daarom nog blijken.

More
articles