Overheid nalatig inzake zwerversprobleem in binnenstad en daarbuiten

Rakesh Sukul directeur Volksgezondheid zegt dat de beschikbare middelen van de overheid een uitdaging blijven, maar kijkt uit naar alternatieve ideeën voor het zwerversvraagstuk. “We zitten met een aantal uitdagingen zoals een geschikte locatie voor opvang, ondersteunende wetten om kordaat op te kunnen treden en middelen” aldus Sukul.

Bestuursdeskundige August Boldewijn vraagt aandacht van de overheid, om meer te doen tegen de stadsvervuiling, maar ook voor andere lokaties, die vervuild worden en bewoners ernstige last hebben van het zwerversgedrag. Hij wijst erop, dat mensen die vanuit het buitenland in Suriname aankomen, de indruk krijgen dat wij Surinamers geen idee hebben wat gezondheid is en het mooie is van een land.

De bezoekers die in ons land zijn geweest, gaan terug met het idee dat we een vuil volk zijn. “Terwijl we hier bezig zijn, het toerisme te bevorderen”, aldus Boldewijn. Volgens hem moet bevordering van het toerisme beginnen bij het schoonhouden van ons land. “Niemand gaat zijn /haar land verlaten om in een vuile plaats te vertoeven. Men gaat juist om nieuwe dingen te zien, het aangename mee te maken”, aldus Boldewijn.

Voorts zegt hij dat overal er vuil verspreid ligt en daardoor zullen bezoekers niet de animo te hebben een tweede of derde keer te komen naar ons land. Hoewel er uitdagingen zijn over de regels in ons land, is Boldewijn van mening dat de ressort-raden ook een verantwoordelijkheid hebben, de buurten en andere omgevingen schoon te houden.

Hij maakt duidelijk dat het de ressortraden zijn die oplossingen moeten zoeken voor het schoonhouden van hun omgeving. Echter is volgens Boldewijn het vaak onbekend, wie betrokken zijn in de ressortraden. Ook kan De Nationale Assemblee niet belast worden met dergelijke taken.

Het zijn de raden die ervoor moeten zorgdragen, dat een bepaald gebied, of een omgeving schoon blijft. Boldewijn vindt dat de ressortraden moeten optreden, om na te gaan, wie de vervuilers daadwerkelijk zijn de zwervers, dan moeten die op een of andere manier aangepakt worden.

Ook vertelde hij dat in bepaalde buurten op hoeken van straten, vuil wordt gedumpt. We weten dan niet, wie de mensen zijn die dat doen. Volgens Boldewijn gebeurt het dumpen van vuil meestal in de avonduren. De overheid zal nu hier tegen maatregelen moeten treffen. Echter zegt hij dat de controle en de sanctie moeten worden vastgelegd. “En die zullen vanwege de ressortraden moeten komen”, aldus Boldewijn.

Hij wijst erop dat straks in 2025 we naar de stembus gaan en weer stemmen voor ressortraadsleden waarbij er ook districtsraden (DR) aan de macht komen. Volgens hebben de DR-autoriteit om regels te maken en maatregelen te nemen. Ook verwijst hij naar de gezondheid van mensen, die hieronder gaan lijden. Boldewijn zei dat er voor de acties het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG-dokters) er al sprake was van een toename van infectie ziekten.

Met de regens van de laatste tijd is de kans ook groot, volgens Boldewijn dat er veel meer insecten in omloop kunnen worden gebracht uit bijvoorbeeld vuilzaken, vuilnisbakken en containers er  ziekten zich kunnen verspreiden.

More
articles