Het ministerie van Justitie en Politie (JusPol) heeft in samenwerking met het departement tegen Transnationale Georganiseerde Misdaad van de Organisatie van de Amerikaanse Staten (DTOC/OAS) en de ambassade van de Verenigde Staten in Suriname, een driedaagse workshop gehouden in de Ballroom van Torarica over het bestrijden van georganiseerde misdaadactiviteiten in de mijnbouwsector van Suriname. Op woensdag 12 en donderdag 13 juni werd de workshop gehouden voor de publieke sector en op vrijdag 14 juni voor de private sector
Het uiteindelijke doel van de workshop is het uitdiepen van inzichten van de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de aanpak van illegale mijnbouw, het aankaarten van de dynamiek van deze activiteit en het onderzoeken van effectieve gerechtelijke strategieën voor uitroeiing ervan.
De minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, zei dat deze workshop op het juiste moment gehouden is en gaf aan dat die van cruciaal belang is, omdat een van de meest urgente uitdagingen van het land aangepakt wordt. ‘’De illegale goudwinning is niet alleen een milieuprobleem, maar brengt aanzienlijke economische en sociale uitdagingen met zich mee die de kern van de samenleving verzwakt’’, stelde de minister. Op het gebied van justitie en veiligheid leidt de illegale goudwinning tot corruptieve belastingontduiking, smokkel en andere aanverwante misdaden die het witwassen van geld faciliteren, zoals drugshandel, illegale wapenhandel en mensenhandel. De veelzijdige aard van dit probleem moet begrepen worden en de strategie die nodig is om het effectief aan te pakken. Op de eerste dag spraken de inleiders over de verschillende manieren om de georganiseerde illegale mijnbouwactiviteiten te bestrijden, de milieuvervuiling, de noodzaak van het aanpakken van witwassen en het kwikgebruik.
Christopher Valdes, medewerker economische zaken bij de Amerikaanse ambassade, sprak in zijn speech over de transparantie die gestimuleerd moet worden, de samenwerking die Amerika wil aangaan met Suriname om de strijd tegen illegale mijnbouwactiviteiten.
John Grajales, technisch specialist op het departement voor het tegengaan van grensoverschrijdende georganiseerde misdaden binnen de OAS, was ook een van de inleiders en sprak over de verschillende manieren van het witwassen van geld die verband houden met de illegale mijnbouwactiviteiten. De plaatsvervangend officier bij de Dienst Openbaar Procesrecht van Suriname, Rita Sitaram, haalde aan dat als iemand de Mijnbouwwet overtreden heeft, komt artikel 71 van de mijnbouwwet ter sprake en daarin is aangegeven dat werk verrichten zonder vergunning in de mijnbouwsector, strafbaar is. ‘’Maar deze wet mag niet zonder de Wet Economische Delicten gehanteerd worden’’, aldus Sitaram.
De vertegenwoordiger van de Braziliaanse Federale Politie in Suriname, Daniel Ladeira Carvalho, sprak over de illegale goudmijning in Brazilië. Ook hij legde de nadruk op het gebruik van kwik binnen de goudmijning dat heel gevaarlijk is.
Genevieve Wijngaarde, minerale geoloog bij het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen van Suriname, vertelde over de verschillende situaties die zich afspelen in de goudsector. Op de tweede dag waren de inleiders Delicia Sastrodihardjo van de FIU Suriname; Eondrene Thompson algemeen directeur Guyana Gold-bestuur; Eric Canet milieupolitie-onderzoeker en hoofd van het OCLAESP-team in Cayenne, Frans-Guyana; parlementariër Ronny Aloema en Jimmy Reece, adjunct-commissaris technische geologie- en mijnbouwcommissie van Guyana.
De inleiders spraken over de ervaring en werkwijze in Suriname, Frans-Guyana en Guyana met als onderwerp de analyse van de informatie die melders uit de mijnbouwsector naar de FIU sturen, de goudproductieketen- en goudexperts in Guyana; onderzoekscapaciteiten gericht op up- en downstream-netwerken; toepassing van de wettelijke kaders aangaande de mijnbouw in Suriname en tot slot de invloed van illegale mijnbouw in Guyana.
De workshop die voor de publieke sector bestemd was, werd afgesloten met een certificaat dat uitgereikt werd door de minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi.