Jagdeo: ‘Guyana dreigt met strengere straffen voor fronting’

Vicepresident Bharrat Jagdeo heeft aangekondigd dat de Guyanese regering van plan is strengere straffen op te leggen aan bedrijven die betrokken zijn bij ‘fronting’ om de Local Content Act (LCA) te ontwijken, die binnenkort zal worden herzien. ‘Fronting’ of ‘rent-a-citizen’ is een praktijk die de potentiële economische voordelen voor Guyanezen kan verminderen en ingaat tegen de geest en intentie van de LCA. Tijdens een persconferentie op 13 juni 2024 in het presidentiële kantoor in Georgetown benadrukte Jagdeo de toewijding van de regering om ervoor te zorgen dat de voordelen van de LCA daadwerkelijk ten goede komen aan de Guyanese burgers. “De buitenlandse bedrijven die lokale entiteiten als schijnconstructie gebruiken – vooral om te voldoen aan de registratie-eisen onder de Local Content Act – zullen te maken krijgen met consequenties”, zei Jagdeo. Hij voegde eraan toe: “Lokale bedrijven die hieraan medeplichtig zijn, zullen ook gevolgen ondervinden, niet alleen de buitenlandse bedrijven.”

Jagdeo legde uit dat de regering de eigendomsstructuren van bedrijven nauwlettend volgt om naleving van de wet te waarborgen. “Je moet aantonen dat je meer dan 50 procent eigenaar bent van het bedrijf en dat het een Guyanees bedrijf is. Sommige buitenlandse bedrijven creëren een fictieve eigendomsstructuur van 50 procent, maar profiteren zelf van de diensten die ze leveren, wat geen werkelijk voordeel oplevert voor de Guyanezen”, legde Jagdeo uit.

De vicepresident onthulde dat de Guyana Revenue Authority (GRA) actief onderzoek doet naar deze praktijken. “We onderzoeken dit zorgvuldig. Met de update van de Local Content wet zullen we enkele lacunes dichten en de handhaving en strafmaatregelen versterken”, voegde Jagdeo toe.

More
articles