Braziliaanse politie ontmantelt smokkel- en witwasnetwerk dat ook actief was in Suriname

De Braziliaanse Federale Politie heeft een grootschalig internationaal opererend smokkel- en witwasnetwerk ontmanteld, waarbij Suriname naar voren komt als een van de landen waarin de organisatie actief was. Sinds de start van de operatie op dinsdag 11 juni in de staten Pará en Maranhão zijn al vier personen gearresteerd. De autoriteiten hebben beslag gelegd op meer dan 50 miljoen Braziliaanse Real (R$50 miljoen), inclusief auto’s, boten, elektronische apparaten en documenten ter waarde van meer dan 9,2 miljoen US-dollars.

De operatie, bekend als ‘Operação Maré Segura’ of ‘Operatie Veilige Getijden’, heeft als doel criminele organisaties te ontmantelen die betrokken zijn bij smokkel, het witwassen van geld en de handel in verboden goederen. Naast de arrestaties hebben de Federale Politie en de Federale Belastingdienst de activiteiten van tien bedrijven in Pará en Maranhão opgeschort. Volgens de Federale Politie werden deze bedrijven gebruikt om illegale financiële operaties van de organisatie te verschuilen.

Het onderzoek heeft aangetoond dat de criminele organisatie verboden goederen vanuit het buitenland smokkelde via een geavanceerd logistiek netwerk, dat onder andere via Abaetetuba, een stad in het noordoosten van Pará, liep.

Sigaretten werden voornamelijk geïmporteerd uit Paraguay, de Verenigde Staten en Oost-Europa, terwijl elektronische producten uit China afkomstig waren.

“Voor sigaretten uit Paraguay omvatte de route export via havens van Uruguay naar Suriname, en vervolgens naar Brazilië. Sigaretten uit de VS en Europa passeerden Caribische landen zoals Barbados, Trinidad en Tobago, Antigua en Barbuda en Grenada voordat ze Brazilië bereikten”, lichtte de Federale Politie toe.

De Federale Politie benadrukte dat clandestiene activiteiten een ernstig risico vormen voor de volksgezondheid vanwege de aard van goederen die zonder toezicht op de nationale markt worden geïntroduceerd. De gearresteerde verdachten kunnen worden aangeklaagd voor smokkel, witwassen van geld, deelname aan een criminele organisatie en andere misdrijven. Het onderzoek gaat door en meer arrestaties worden niet uitgesloten door de federale instanties.

More
articles