Men heeft een belangrijk rol in het verbeteren van het milieu

Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM),  heeft in het programma ‘Mmanten Taki’, verteld dat in het kader van Wereld Milieu Dag in samenwerking met relevante actoren, het handboek ‘De groene overheid’ uitgegeven is, waarin onder andere veel tips over een verantwoord stroomverbruik opgenomen zijn.

Minister Dasai zegt dat het ministerie van ROM drie documenten heeft overhandigd aan de president. ‘’Ons milieu moet worden verbeterd  en één van de documenten houdt in het tegengaan van landdegradatie,  dat krijgt je wanneer er economische activiteiten worden ontwikkeld en men niet correct omgaat met de bodem. Verder is er ook een plan van aanpak over het behouden van de biodiversiteit. Het derde document is het handboek ‘De groene overheid’’’,aldus Dasai. Volgens hem is zuinig omgaan met het milieu een must. Daar hoort zegt hij, ook zuinig omgaan met energie bij. Hij pleit ervoor dat de samenleving haar energieverbruik vermindert. ‘’In het boek: ‘De groene overheid’ staat een aantal tips, over hoe de stroomrekening drastisch omlaag kan worden gebracht’’, zei Dasai.

Hij benadrukte dat de afgelopen periode het stroomverbruik is gestegen met 11 procent. ‘’Er zijn veel redenen daarvoor. Men schaft airco’s aan tegen de hitte, maar ook om het gemak. Aanschaffen van verkeerde lampen die heel veel invloed hebben op het maandelijkse verbruik van de burger.’’ Ook worden volgens Dasai veel woningen verkeerd gebouwd. ‘’Men bouwt tegenwoordig heel modern, maar er wordt geen rekening gehouden met ons warme klimaat, wat betekent dat de airco’s langer moeten draaien om voor de juiste koeling te zorgen. Zo zijn er nog heel wat tips en oplossingsmodellen in het boek, om stroomverbruik te minimaliseren.’’ De focus van het boek is dan ook op de overheid als grootste werkgever. ‘’Daar zouden er al besparingen kunnen plaatsvinden. Een grove schatting leert dat indien de overheid zich committeert aan deze maatregelen, er een besparing van tussen de 25-40 procent zal plaatsvinden’’, aldus Dasai. Het ministerie is bezig met een mediacampagne, voor het verbreden van de bewustwording onder de samenleving over verantwoord stroomverbruik. Het boek: ‘De groene overheid’, staat op de website van het ministerie van ROM.

More
articles