DNV start training in detectie illegale wapenhandel

De United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC), de IMPACS, de Duitse samenwerkingsorganisatie (Deutsche Zussamenarbeit) onder de Global Firearms Programme, heeft in samenwerking met het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) een firearms trainingscourse aangeboden aan het Openbaar Ministerie (OM), het DNV, het Korps Politie Suriname (KPS), het Nationaal Leger, de Douane en de Kustwacht.

De driedaagse training die gehouden wordt in Paramaribo, is op 11 juni gestart, waarbij aan participanten handvatten worden aangereikt om de illegale wapenhandel en munitie effectiever te kunnen bestrijden. Internationale experts zijn aanwezig die samen met de nationale experts, de gewenste kennis zullen overdragen.

De training werd geopend door de procureur-generaal (PG) bij het Hof van Justitie, mr. Garcia Paragsingh die onder andere inging op het belang van de samenwerking met nationale en andere internationale instanties en de concrete acties die reeds zijn ondernomen, namelijk: aanpassing van de Vuurwapenwet, waarin vooral de aandacht is gevestigd op de registratie van vuurwapens, essentieel bij het opsporen van misdrijven. Daarnaast is het traject bij de aanvraag van een vuurwapenmachtiging sedert januari 2024 volledig gedigitaliseerd en is thans online te volgen.

De landelijke roadblocks van het KPS leveren ook een bijdrage om illegale wapens in handen van onbevoegden op te sporen. ‘’Deze training die zich richt op detectie van illegale vuurwapens/munitie en de opsporing en vervolging van vuurwapengerelateerde misdrijven, sluit aan bij de regelmatige inspanningen in de aanpak van dergelijke misdrijven en wordt daarom dan ook toegejuicht’’, aldus de PG.

Elke dag komen er in de CARICOM meer dan dertien mensen om het leven door vuurwapengeweld. “Vuurwapengeweld verstikt de ontwikkeling, drijft angst in de harten van burgers, ondermijnt de kwaliteit van al onze levens, vertraagt investeringen, verwoest onze gemeenschappen en oefent een verlammende invloed uit op onze economieën’’, zei dhr. Callixtus Joseph, onderdirecteur Beleid, Strategie en Innovatie van de Caribbean Community Implementation Agency for Crime and Security (CARICOM IMPACS), bij de opening van de training die tot en met 13 juni zal duren. Joseph benadrukte het belang van de samenwerking tussen de landen in de regio om de handel in illegale vuurwapens te voorkomen en ervoor te zorgen dat deze wapens niet op straat terechtkomen, waar ze kunnen worden gebruikt voor het plegen van gewelddadigheden. Hij zei dat de aanpak van vuurwapengeweld prioriteit heeft op de agenda van de CARICOM-staatshoofden. ‘’De CARICOM IMPACS streeft ernaar om de capaciteiten van de Surinaamse regering bij de bestrijding van vuurwapengerelateerde misdaden, verder te helpen versterken door geavanceerde forensische ballistische instrumenten ter beschikking te stellen. Deze ondersteuning zal helpen bij het oplossen van vuurwapengerelateerde incidenten en het vervolgen van daders’’, aldus Joseph.

In zijn slotwoord sprak Joseph de hoop uit dat de training een verdere impuls zal geven aan regionale inspanningen om de dreiging van illegale vuurwapens collectief aan te pakken.

DNV-directeur mr. Shivanand Ramlall, zei in zijn spreekbeurt dat deze training een specifieke bijdrage zal leveren om de georganiseerde misdaad tegen te gaan. Het DNV heeft de taak om in samenwerking met alle veiligheidsautoriteiten en actoren, de Surinaamse nationale veiligheid te waarborgen. Nationale veiligheid is veelomvattend en kan op verschillende manieren worden benaderd, aangepakt en beleidsmatig worden uitgevoerd. Eén van de beleidshandvaten is het Nationaal Strategisch Veiligheidsplan, waar het DNV samen met alle andere veiligheidsorganisaties, partners en actoren zich aan heeft gecommitteerd. Om integraal invulling hieraan te kunnen geven, is gekozen voor een ‘whole of government approach’, aangevuld met de belangrijkste keypartners. “Het is een samenwerking met nationale en internationale stakeholders”, aldus Ramlall.

Aan de aanwezige participanten vroeg hij voorts om het probleem van de illegale wapenhandel/munitie, integraal en duurzaam door middel van ‘the whole of government approach’ aan te pakken, zoals uitgestippeld in het Caribbean Firearms Roadmap programma. Samen met internationale stakeholders zal de handel in illegale wapens moeten worden tegengegaan.

Ook de burgerij heeft een belangrijk aandeel in het geheel, waarbij Surinamers de overstap moeten maken van het idee dat de overheid moet zorgdragen voor een oplossing van dit probleem, naar: ‘the whole of society approach’, het zogenaamde ‘zie, zeg en doe iets principe’.

De korpschef van het Korps Politie Suriname, Brian Isaacs, ging in op de ernst van de illegale wapenhandel. Volgens hem vormt deze een ernstige dreiging voor onze gemeenschappen die daarnaast invloed heeft op de democratie en de veiligheid in het land. ‘’Het is belangrijk dat we samenwerken om deze dreiging tegen te gaan’’, aldus de korpschef. Tijdens de training zal door het KPS worden ingegaan op de praktische vuurwapenvraagstukken, lessons learned, best practices en het forensisch onderzoek. De douane zal zich toespitsen op risicoanalyses, methoden en technieken bij de controle op grensposten om illegale wapens en munitie te onderscheppen. Het Nationaal Leger zal zich toeleggen op het praktisch gedeelte van de training en het Openbaar Ministerie zal zich richten op de toepassing van de wetgeving en verdragen in deze.

De internationale partners die deel zijn van het trainingsprogramma zijn onder andere: de CARICOM IMPACS, vertegenwoordigd door Callixtus Joseph, onderdirecteur Beleid, Strategie en Innovatie, de Nederlandse Politie, EUROPOL, INTERPOL, SEESAC, de World Customs Organization (WCO), de AIRCOP, de SEACOP en de US ATF.

More
articles