Wijziging Kieswet niet alleen een uitdaging voor kleine, maar ook voor grote partijen

Hardeo Ramadhin, bekend zijnde als politiekanalist, heeft in het radioprogramma ABC-aktueel gezegd, dat politieke partijen zich niet blind moeten staren op een onrealistische groei bij de komende verkiezingen. Ramadhin stelde dat elke partij  realistisch moet blijven. Ondanks veel kritiek op de huidige regering, verwacht Ramadhin dat de VHP op basis van cijfers die hij heeft doorgenomen, de grootste partij zal worden in 2025.

Volgens Ramadhin  wordt de uitdaging groter in 2025, aangezien de Kieswet is gewijzigd. ‘’De zogenaamde goedkope zetels vallen weg, terwijl de kiesdeler hoger wordt’’, zei Ramadhin. ‘’Een groei van 40 tot 50 procent is haalbaar, maar het is onrealistisch dat partijen geloven, dat zij met honderden procenten zullen groeien.’’ Ramadhin stelde ook dat politiek een wetenschap is, die geanalyseerd kan worden door statistieken. “En die statistieken liegen niet”, aldus Ramadhin. Daarnaast zei hij, dat hij vooral de kleine partijen moeilijk ziet groeien. ‘’Ik zie het niet gebeuren, dat ze een groei van honderden procenten zullen hebben, om zo tenminste één zetel in de wacht te slepen.’’

Ramadhin zei dat de partij DOE in 2020 landelijk 2375 stemmen heeft behaald. Met het huidige kiesstelsel zal de partij met meer dan 200 procent moeten groeien. PRO heeft 1593 stemmen behaald. De organisatie moet rond de 400 procent groeien, om in het parlement te komen. Hetzelfde geldt voor de SPA, A20, PALU en DA’91, die heel veel moeten groeien.

‘’Mijn waarschuwing geldt ook voor de grotere partijen’’, benadrukte Ramadhin. ‘’Een partij kan groeien met 40 tot 50 procent, maar niet met 600-700 procent. Elke partij mag proberen, maar moet beseffen, dat er geen goedkope zetels meer bestaan.

De kiesdeler wordt steeds hoger met het nieuwe systeem.’’ Ramadhin adviseert (oudere) politici die qua behaalde stemmen een sterke terugval hebben gekend, zich terug te trekken uit de politieke arena en te genieten van hun oude dag. ‘’Partijen moeten in dat geval met nieuwe dingen proberen te komen’’, aldus Ramadhin.

More
articles