Nationale Bloedbank Suriname: ‘Elke bloeddonatie draagt bij aan het redden van levens’

Vandaag, vrijdag 14 juni is het Wereld Bloeddonordag. Het thema van dit jaar is: ‘20 Years Celebrating Generosity: Thank You, Blood Donors!’. Wereld Bloeddonordag heeft tot doel de miljoenen vrijwillige bloeddonoren die hebben bijgedragen aan het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van miljoenen mensen over de hele wereld, te erkennen en bedanken. Ook wordt op deze dag stilgestaan bij het belang van vrijwillige bloeddonatie en de cruciale rol die bloeddonoren spelen in de gezondheidszorg. De 20e Wereld Bloeddonordag markeert een gedenkwaardige gelegenheid om na te denken over het aanpakken van de uitdagingen, zodat er een toekomst mogelijk zal zijn waarin er een universele toegang zal zijn tot veilige bloedtransfusies voor hen die deze nodig hebben. De Stichting Nationale Bloedbank van het Surinaamse Rode Kruis, spreekt haar dank uit aan de donoren die met hun inspanningen levens redden.

Grote vraag naar bloed

De Pan American Health Organization (PAHO) moedigt meer mensen aan bloed te doneren, om zo de beschikbaarheid van essentiële bloedvoorraden te helpen vergroten in de regio. Vrijwillige, onbetaalde bloeddonatie is de basis van een veilige en voldoende bloedvoorziening en speelt ook een cruciale rol bij de ondersteuning van patiënten met een breed scala aan chronische gezondheidsproblemen, zoals hemofilie en immuundeficiënties.

‘’Volgens de laatst beschikbare gegevens voor 34 landen in de regio werden in 2020 8,2 miljoen eenheden bloed gedoneerd, waarvan 48 procent afkomstig was van vrijwillige donoren”, zei PAHO-directeur Jarbas Barbosa.

In veel landen is de vraag groter dan het aanbod, en de bloeddiensten staan voor de uitdaging om voldoende beschikbaarheid te garanderen en tegelijkertijd de kwaliteit en veiligheid van bloedproducten te garanderen. Hoewel de algemene cijfers voor de regio een aanzienlijke toename laten zien in het aantal donaties en in de beschikbaarheid en veiligheid van bloed, blijft het aantal bloeddonaties per 1.000 mensen in lage- en middeninkomenslanden tussen de 50 en 70 procent lager dan in hogere-inkomenslanden. Barbosa benadrukt de noodzaak van duurzame, gereguleerde bloedprogramma’s om de beschikbaarheid van voldoende hoeveelheden veilig bloed te garanderen om aan de behoeften van de patiënt te voldoen. Bloedtransfusies en bloedproducten helpen patiënten langer te leven en zorgen voor een betere levenskwaliteit. Ze ondersteunen ook complexe medische en chirurgische procedures, waardoor ze onmisbaar zijn in de gezondheidszorg voor moeders en kinderen, maar ook in rampscenario’s.

“Bloeddonatie helpt de sociale en gemeenschapsbanden te versterken. En de bevordering van vrijwillige donatie en coördinatie tussen bloeddienstnetwerken helpt de levens van miljoenen mensen te verbeteren en te redden”, aldus dr. Barbosa. Ter gelegenheid van de 20e Wereld Bloeddonordag heeft de PAHO samen met het ministerie van Volksgezondheid van Peru, een reeks activiteiten georganiseerd. Peru is aangewezen als gastland voor de viering in 2024, met de officiële ceremonie vandaag, vrijdag 14 juni.

Suriname ondersteunt

Ook in Suriname wordt er stilgestaan bij de 20e Wereld Bloeddonordag. ‘’Op deze dag willen we onze oprechte dank uitspreken aan al onze bloeddonoren voor hun onbaatzuchtige daad van menslievendheid. Uw bijdragen maken een onschatbaar verschil in het leven van velen‘’, luidt de verklaring van de Stichting Nationale Bloedbank van het Surinaamse Rode Kruis. Ter gelegenheid van de viering van deze bijzondere dag, is De Nationale Bloedbank vandaag tot 18.00 uur geopend. Met de langere openingstijd wordt bloeddonoren de gelegenheid geboden om op een voor hen gunstig tijdstip, hun waardevolle gift te geven.

‘’We moedigen iedereen aan om deel te nemen en het verschil te maken. Elke donatie draagt bij aan het redden van levens en helpt om de voorraad bloedproducten op peil te houden, wat essentieel is voor noodsituaties en routine medische behandelingen. Wij nodigen de gemeenschap uit om samen met ons deze bijzondere dag te vieren en de helden onder ons te eren: onze bloeddonoren. Uw toewijding en vrijgevigheid maken het mogelijk om jaarlijks duizenden levens te redden en te verbeteren. Samen bouwen we aan een gezondere en sterkere samenleving. Kom vandaag naar de Nationale Bloedbank, doneer bloed en sluit u aan bij de wereldwijde beweging van solidariteit en menslievendheid. Laat uw daad van vriendelijkheid en zorg het verschil maken‘’, aldus De Nationale Bloedbank.

More
articles