Bank of Guyana trekt cambio-licentie in van de Mohameds

De Bank of Guyana heeft gisteren aangekondigd, dat zij de licentie van de Confidential Cambio van Lombard Street, Georgetown, die werd beheerd door de familie Mohamed, heeft ingetrokken. In een openbare kennisgeving verklaarde de Bank of Guyana, dat de entiteit met de intrekking niet langer bevoegd is om buitenlandse valuta te kopen en verkopen.

De cambio bevindt zich in hetzelfde gebouw waar Mohamed’s Enterprise gevestigd is. De aankondiging van de Bank of Guyana kwam vlak nadat vicepresident Bharrat Jagdeo dezelfde aankondiging deed op zijn persconferentie.

Mohamed’s Enterprise, samen met zijn eigenaren, en enkele van hun andere bedrijven, zijn allemaal gesanctioneerd door het Amerikaanse ministerie van Financiën vanwege hun vermeende betrokkenheid bij belastingontduiking en illegale goudhandel. Ook permanent secretaris Mae Thomas is bestraft.

De familie Mohamed bezit een aantal miljoenenbedrijven in Guyana die verschillende sectoren bestrijken, van onroerend goed tot goudhandel en cambio-activiteiten tot de bouw.

Op zijn persconferentie vanmiddag zei vicepresident Bharrat Jagdeo dat het besluit om de cambio-licentie voor de Mohameds in te trekken, deel uitmaakt van de cruciale stappen die de regering heeft gezet om het financiële systeem van het land te beschermen tegen mogelijke sancties.

Hij zei dat na het opleggen van sancties aan Nazar Mohamed, zijn zoon Azruddin en permanent secretaris Mae Thomas door het Amerikaanse ministerie van Financiën, de regering de Bank of Guyana en de Financial Intelligence Unit (FIU) onmiddellijk heeft opgedragen een rapport op te stellen over de implicaties van die sancties tegen het financiële systeem van Guyana.

“Dus zullen ze een uitgebreid rapport presenteren over de implicaties van de sancties voor ons financiële systeem. Wij willen ons financiële systeem veiligstellen’’, aldus Jagdeo. ‘’We  willen niet dat onze banken blootstaan aan de Mohameds en aan alle andere zaken die een directe invloed van financiële aard op ons systeem kunnen hebben. We zijn daartoe verplicht op grond van de sancties, die de financiële sector van Guyana beschermen.”

Volgens de vice-president heeft de regering ook al haar andere instanties die zaken hebben gedaan met de Mohameds gevraagd om een rapport van die transacties in te dienen. Hij zei dat het belangrijk is ervoor te zorgen dat er volledige naleving is om eventuele sancties te voorkomen.

“We willen ons land niet blootstellen aan problemen vanwege deze sancties en het niet naleven van deze sancties. We willen overheidsinstanties niet blootstellen aan mogelijke sancties”, benadrukt Jagdeo.

De door de VS aangekondigde sancties tegen de Mohameds en Mae Thomas zullen gevolgen hebben voor alle bezittingen die zij in de VS bezitten, en bedrijven en individuen die zaken met hen blijven doen, kunnen mogelijk zelf met sancties te maken krijgen.

More
articles