Uitspraak rechter beschermt inheemse gemeenschappen tegen komst Mennonieten

Een rechtbank in Suriname heeft de ontwikkeling van honderdduizenden hectares Amazone-regenwoud stopgezet, waarvan een groot deel bewoond wordt door lokale en inheemse volkeren. De baanbrekende uitspraak zou inheemse gemeenschappen nieuwe autonomie kunnen geven en het moeilijker kunnen maken voor projecten op het gebied van primair bos in de toekomst.

De rechtbank keurde een bevel goed dat was ingediend namens twaalf inheemse en Marrongroepen die zich zorgen maakten over het verlies van ongeveer 535.000 hectare (1.322.013 acres) regenwoud aan landbouwontwikkeling. De projecten zouden zijn uitgevoerd door mennonieten, het ministerie van Landbouw en particuliere entiteiten.

“Dit geeft een tijdelijke beschermingsmaatregel aan lokale en inheemse gemeenschappen”, zegt John Goedschalk, hoofd van de Climate Change Advocacy Services, die de landtransacties heeft bestreden. “Deze strijd is nog niet voorbij, maar dit is een goede eerste stap.”

Na beoordeling van het bevel zei de rechtbank dat de regering niet het recht heeft om land toe te kennen zonder vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming, een proces waarbij ontwikkelaars bewoners ontmoeten om uit te leggen hoe projecten het dagelijks leven zouden beïnvloeden. Zonder dat proces zouden begraafplaatsen, jachtgebieden en andere culturele tradities van het tribale leven in gevaar kunnen komen, aldus de rechtbank in haar uitspraak.

Suriname is het enige land in Zuid-Amerika dat het voorouderlijk grondgebied van inheemse, Marron- en andere lokale volkeren niet wettelijk erkent. Hoewel het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens deze kwestie in eerdere zaken met betrekking tot Suriname heeft aangeroerd, is dit de eerste keer dat een binnenlandse rechtbank de territoriale rechten voor lokale en inheemse volkeren heeft erkend.

“Dit is een nieuw precedent in Suriname”, zei Antoon Karg, de advocaat die het bevel in maart had ingediend, tegen Mongabay. De rechten die voorheen op nationaal niveau aan de inheemse en Marrongemeenschappen werden ontzegd, hebben nu een basis voor handhaving.”

Het ministerie van Landbouw en particuliere entiteiten waren niet bereikbaar voor commentaar op dit artikel.

Plannen om de 535.000 hectare (1.322.013 acres) regenwoud te ontwikkelen werden vorig jaar door Mongabay onthuld in een onderzoek, wat resulteerde in verontwaardiging van natuurbeschermingsgroepen die zich zorgen maakten over het verlies van ongeveer 1 procent van de bosbedekking van het land. Mennonieten hebben een lange staat van dienst op het gebied van ongereguleerde ontbossing in heel Latijns-Amerika. Als de plannen waren doorgevoerd, zou dit waarschijnlijk de status van het land als netto-negatieve koolstofput in gevaar hebben gebracht, wat betekent dat het land meer koolstofdioxide absorbeert dan het uitstoot. Suriname is een van de slechts drie landen in de wereld met die status.

Als reactie op de publieke verontwaardiging annuleerde de regering een doopsgezind proefprogramma dat vijftig gezinnen uit andere delen van de regio zou hebben bereikt, met toekomstige plannen om er nog honderden bij te halen.

Ontwikkelingsplannen gaan door

Niettemin zijn er nog steeds nieuwe inspanningen gaande om de Surinaamse landbouwindustrie te ontwikkelen. Terra Invest, het bedrijf dat mennonieten uit Bolivia en andere delen van Latijns-Amerika probeert te verhuizen, heeft een nieuw plan om 35.194 hectare (86.966 acres) voor mennonieten te ontwikkelen, volgens documenten die door Mongabay zijn beoordeeld.

Het land bevindt zich binnen de oorspronkelijke 535.000 hectare (1.322.013 acres) die in het bevel zijn opgenomen, en wordt bewoond door de Kwinti’s, een Marrongemeenschap in centraal Suriname. De Kwinti’s moeten stemmen of ze verder willen met het project, maar bewoners zijn er momenteel verdeeld over, zo blijkt uit lokale berichtgeving.

Sommige natuurbeschermers hebben Terra Invest stilletjes beschuldigd van het gebruik van verdeel en heerstactieken om voordeel te halen uit een kwetsbare plattelandsgemeenschap. Maar Ruud Souverein, de oprichter van Terra Invest, zei dat het bedrijf zich houdt aan het voorafgaande overlegproces en de gemeenschap wegeninfrastructuur, huisvesting, schoon drinkwater, zonnepanelen en ongeveer USD 300.000 aan financiering heeft aangeboden. Souverein weigerde in detail commentaar te geven op de deal totdat de Kwinti’s officieel stemmen over de vraag of ze verder willen gaan met het project. “Op het moment dat de Kwinti’s een positief besluit nemen, zijn we klaar om verder te gaan”, zei hij tegen Mongabay.

Bron: https://news.mongabay.com/

More
articles