Militairen en politieagenten uit Suriname zullen humanitaire hulp verlenen op Haïti

Krishna Mathoera, minister van Defensie heeft tegenover ABC online nieuws gezegd dat een groep groot 100 man thans wordt getraind, om humanitaire hulp te verlenen op Haïti, de twee groepen van 50, bestaan onder andere uit 25 militairen en 25 politieagenten, “wanneer een groep al daar is moeten we een andere groep hier ready hebben,” aldus Mathoera.

Aanvullend hierop zei Mathoera dat het een besluit is om de Caricom solidariteit te tonen aan een lidland binnen de deze organisatie verder zei ze, dat heel veel internationale organisaties landen hebben opgeroepen, Haïti te ondersteunen. De regering heeft ook besloten te helpen.

Volgens Mathoera is de situatie op Haïti zeer slecht, gelukkig is er nu een regerings bestuur , maar dat er in de afgelopen veel mensen zijn gestorven, er is bijvoorbeeld een tekort aan voedsel en heel veel scholen zijn gesloten, winkels zijn ook dicht en verder is er geen toegang tot medische zorg, “ de humanitaire situatie op Haïti is zeer slecht,” aldus Mathoera.

Mathoera benadrukte, dat Suriname zich niet heeft opgegeven voor de eerste missie, omdat het een heleboel voorbereidingen vergt.

“Ons deelneming zal waarschijnlijk begin volgend jaar beginnen,” aldus Mathoera. Daarnaast is er volgens haar internationaal bepaald, dat alle troepen die naar Haïti gaan, door Canada getraind worden. Ook zei Mathoera, dat alles te maken heeft met leren, van het regime waaronder ze zullen opereren, beveiliging ondersteunen, leren over de cultureel van Haïti en al deze training worden verzorgd op Jamaica.”Wij zullen later in het jaar naar Jamaica gaan om die opleidingen  te volgen, en zodoende volgend jaar  ondersteunen. Wat we nu doen is voorbereidingen treffen,” aldus Mathoera

More
articles