Guyana stuurt door VS gesanctioneerde ambtenaar met verlof

De regering van Guyana heeft aangekondigd dat Mae Thomas, een ambtenaar die door het Amerikaanse ministerie van Financiën is gesanctioneerd, met onmiddellijke ingang met verlof is gestuurd. Deze aankondiging volgde op de officiële vrijgave van de VS, waarin sancties werden opgelegd aan Thomas, evenals aan twee zakenlieden, Nazar en Azruddin Mohamed, en hun bedrijven.

De sancties tegen de Mohamed-broers werden opgelegd vanwege corruptie binnen de overheid, waaronder het verduisteren van meer dan USD 50 miljoen aan accijnzen van de Guyaanse regering. Thomas, een voormalig permanent secretaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken, werd gestraft wegens het aannemen van steekpenningen om de toekenning van overheidsgeld voor overheidscontracten te vergemakkelijken.

In een verklaring benadrukte de regering van Guyana dat ze de beschuldigingen in het persbericht zeer serieus neemt en dat ze relevante Amerikaanse entiteiten zal blijven betrekken bij deze kwesties. Het ministerie van Financiën en andere wettelijke instanties, waaronder de Guyana Revenue Authority, zullen aanvullende informatie opvragen over deze zaken om lokale wetshandhavingsinstanties te ondersteunen.

De regering benadrukte haar voornemen om met de Amerikaanse regering samen te blijven werken over zaken van wederzijds belang, inclusief het handhaven van de rechtsstaat en de orde.

De sancties, die gericht zijn op de activa van de gesanctioneerde personen, verbieden financiële instellingen en andere partijen om transacties aan te gaan met deze personen.

Volgens de Amerikaanse verklaring is het uiteindelijke doel van de sancties niet om te straffen, maar om positieve gedragsveranderingen teweeg te brengen.

More
articles