AWJ-delegatie maakt kennis met de Regional Director ILO voor Latijns Amerika en het Caribisch Gebied

Minister Steven Mac Andrew en de onderdirecteur Juridische- en Internationale Zaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ), Glenn Piroe, hebben op dinsdagmiddag 11 juni 2024 in Genève, Zwitserland, een ontmoeting gehad met mevrouw Ana Virginia Moreira Gomes, de recent aangestelde Regional Director van het ILO regionaal kantoor voor Latijns Amerika en het Caribisch Gebied. De ontmoeting betrof een kennismaking, maar zowel Mac Andrew als Moreira Gomes hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om belangrijke arbeidsaangelegenheden, zowel regionaal als nationaal, te bespreken.

De regionale directeur, die zes maanden geleden is aangesteld, werd door de bewindsman en de onderdirecteur omstandig geïnformeerd over de implementatie van het Derde Decent Work Country Programme. Mac Andrew benadrukte zeer content te zijn met de verleende assistentie van de ILO, welke ondermeer inhield: de training van de Decent Work Monitoring Commissie, de ondernomen Social Protection Expenditure Review en de ontwikkeling van de Nationale Sociale Protectie Strategie. Ook noemde hij de assistentie op het gebied van arbeidsstandaarden en groene jobs.

Ondanks zijn tevredenheid over de ontvangen assistentie, noemde de minister ook een minpunt in de samenwerking met de ILO, namelijk de niet gematerialiseerde ondersteuning vanwege de ILO bij de operationalisatie van het Centrum voor Innovatie en Productiviteit (CIP). Mac Andrew heeft aangegeven dat Suriname zich heeft gecommitteerd aan de realisatie van Decent Work, daarom verwacht hij dat de ILO de beloofde ondersteuning nakomt. Nu deze ondersteuning achterwege blijft, omdat een van de sociale partners een andere visie heeft, vindt hij dat de ILO met deze houding het democratisch proces in lidlanden ondermijnt. In de toespraak die de bewindsman eerder op de dag hield voor de Internationale Arbeidsconferentie (ILC) heeft hij deze kwestie ook aangeroerd.

De regionale directeur gaf aan dat het werk voor wat betreft Labour Market Information Systems (LMIS) en migratie, hoge prioriteit geniet binnen de ILO en vroeg aan de Surinaamse delegatie te overwegen om lid te worden van de Coalition on Social Justice. De Surinaamse delegatie benadrukte dat Suriname ook hoge prioriteit geeft aan LMIS en migratie, omdat beiden zorgen voor de nodige uitdagingen op de arbeidsmarkt. Mac Andrew zegde toe dat AWJ een raadsvoorstel zal indienen om lid te worden van de Coalition on Social Justice en gaf aan te hopen dat de ILO internationaal zal blijven leiden op dit gebied, vooral daar het uitdrukkelijk genoemd wordt in de constitutie van de ILO.

More
articles