Militairen en politieagenten uit Suriname zullen humanitaire hulp verlenen op Haïti

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Krishna Mathoera, minister van Defensie heeft tegenover ABC online nieuws gezegd dat een groep groot 100 man thans wordt getraind, om humanitaire hulp te verlenen op Haïti, de twee groepen van 50, bestaan onder andere uit 25 militairen en 25 politieagenten, “wanneer een groep al daar is moeten we een andere groep hier ready hebben,” aldus Mathoera.

Continue ReadingMilitairen en politieagenten uit Suriname zullen humanitaire hulp verlenen op Haïti

Guyana stuurt door VS gesanctioneerde ambtenaar met verlof

De regering van Guyana heeft aangekondigd dat Mae Thomas, een ambtenaar die door het Amerikaanse ministerie van Financiën is gesanctioneerd, met onmiddellijke ingang met verlof is gestuurd. Deze aankondiging volgde op de officiële vrijgave van de VS, waarin sancties werden opgelegd aan Thomas, evenals aan twee zakenlieden, Nazar en Azruddin Mohamed, en hun bedrijven.

Continue ReadingGuyana stuurt door VS gesanctioneerde ambtenaar met verlof

Raghoebarsing: ‘De staat heeft minder geïnd in de loonbelasting’

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Stanley Raghoebarsing, minister van Financiën, heeft de afgelopen week in het parlement verklaard, hoopvol gestemd te zijn, omdat de BTW positieve vruchten heeft afgeworpen. Volgens hem is de verwachting dat de staat hiermee SRD 5,5 miljard zal verdienen. “De eerste vijf maanden hebben we reeds SRD 2,5 miljard binnengehaald. We gaan die SRD 5,5 miljard binnenhalen”, aldus de minister in het parlement. Raghoebarsing zei dat er een duidelijke verschuiving is te merken in de belastingen. Er is gewerkt aan het verhogen van die belastingvrije grens op goederen. “Het is duidelijk dat de staat ook minder heeft verdient aan loonbelastingen”, aldus Raghoebarsing. De minister zei ook dat de loonbelasting verlaagd is en dat de belastingdruk verschoven is naar luxe consumptiegoederen. “We kunnen zien dat er meer indirecte belastingen zijn betaald dan directe belastingen”, aldus de bewindsman. De minister haalde ook het heffen van belasting op vermogen aan, en zei dat de kritiek terecht is. ‘’Als mensen vermogen hebben opgebouwd door hard te werken, mogen zij kritisch kijken indien zij hun rijkdommen willen delen met mensen die de nodige arbeidslust niet hebben. Het kan niet zo zijn dat solidariteit verlangd wordt van mensen die werken ten opzichte van mensen die minder slim omgaan met wat ze hebben”, aldus Raghoebarsing.

Continue ReadingRaghoebarsing: ‘De staat heeft minder geïnd in de loonbelasting’

Guyana ontvangt in mei USD 267 miljoen aan olie-inkomsten

Guyana's Natural Resource Fund (NRF) heeft in mei een toename van USD 267 miljoen (ongeveer 56 miljard GY) aan olie-inkomsten geregistreerd, zoals bekendgemaakt door de Bank of Guyana. De regering van Guyana heeft dit jaar een totaal van USD 2,08 miljard aan inkomsten uit olieverkoop verwacht, waarvan aan het einde van mei al meer dan USD 974 miljoen is ontvangen.

Continue ReadingGuyana ontvangt in mei USD 267 miljoen aan olie-inkomsten

Sociale ontwrichting van onze werkers; elk gezin heeft een verhaal ‘van niet uitkomen’

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Dayanand Dwarka van de vakcentrale C-47, zegt dat de acties die zijn voortgevloeid met betrekking tot de lonen en lasten en de verzwarende maatregelen uit het regeringsbeleid, ook sociale ontwrichting teweegbrengen in veel gezinnen van werkenden in de particuliere sector, naast hetgeen zich voltrekt in de ambtenarij. Denk aan een relatief grote groep mensen in een gemeenschap, die bemerkt of vreest dat de voorzieningen, die voor hen van elementair belang zijn, niet beschikbaar (zullen) zijn.

Continue ReadingSociale ontwrichting van onze werkers; elk gezin heeft een verhaal ‘van niet uitkomen’

Rust bij EBS teruggekeerd, Hellings weer aan het werk

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

De rust bij de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) is teruggekeerd. Tussen de bond bij de EBS (OWOS) en directie was onenigheid ontstaan, dit vanwege het ontslaan van bondsvoorzitter Marciano Hellings door EBS-directeur Leo Brunswijk. De waarnemend president tevens de broer van de EBS-directeur, Ronnie Brunswijk, heeft gisteren overleg gevoerd met de EBS-directie en Hellings. Het ontslag en op non-actief stellen van Hellings, zullen per direct worden teruggedraaid. De EBS-directeur benadrukte dat de ‘koning’ gesproken heeft, dus moet er gehoor daaraan gegeven worden.

Continue ReadingRust bij EBS teruggekeerd, Hellings weer aan het werk

Guyanese Mohameds beschuldigd van grootschalige belastingontduiking en corruptie

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft onlangs sancties opgelegd aan prominente Guyanese figuren, waaronder de Mohamed-familie en een Guyanese overheidsfunctionaris, vanwege hun betrokkenheid bij corruptie in de goudsector. In een persbericht kondigde de Amerikaanse regering de sancties aan, die gericht zijn op personen die ernstige schendingen van de mensenrechten en corruptie over de hele wereld plegen.

Continue ReadingGuyanese Mohameds beschuldigd van grootschalige belastingontduiking en corruptie

Uitspraak rechter beschermt inheemse gemeenschappen tegen komst Mennonieten

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Een rechtbank in Suriname heeft de ontwikkeling van honderdduizenden hectares Amazone-regenwoud stopgezet, waarvan een groot deel bewoond wordt door lokale en inheemse volkeren. De baanbrekende uitspraak zou inheemse gemeenschappen nieuwe autonomie kunnen geven en het moeilijker kunnen maken voor projecten op het gebied van primair bos in de toekomst.

Continue ReadingUitspraak rechter beschermt inheemse gemeenschappen tegen komst Mennonieten
Read more about the article Line-up Curaçao North Sea Jazz Festival 2024 compleet
Er is een groei van 114 procent van Surinaamse bezoekers naar Curaçao geregistreerd tijdens de periode van het Curaçao North Sea Jazz Festival.

Line-up Curaçao North Sea Jazz Festival 2024 compleet

De organisatie van het Curaçao North Sea Jazz Festival maakt met groot genoegen en trots de laatste namen bekend voor de aankomende editie. Op donderdag 29 augustus is AFRO 23 aan de line up toegevoegd en op vrijdag Joss Stone. Aloe Blacc en Kamasi Washington maken het programma van zaterdag compleet. Het festival opent op woensdag 28 augustus met een gratis toegankelijk concert van Candy Dulfer bij Kura Hulanda Village.

Continue ReadingLine-up Curaçao North Sea Jazz Festival 2024 compleet

Bescherming kinderen tegen kinderarbeid is beleidsprioriteit AWJ

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

De Verenigde Naties hebben 12 juni uitgeroepen tot de ‘Werelddag tegen Kinderarbeid’ (World Day Against Child Labour/Internationale Dag tegen Kinderarbeid). Dat betekent dat wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor werkende kinderen, dus ook in Suriname. Het thema dit jaar is “Let’s act on our commitments: End Child Labour!”. Dit thema benadrukt het belang van het nakomen van onze beloften en verantwoordelijkheid om kinderarbeid wereldwijd te beëindigen. Het roept op tot concrete actie om dit probleem aan te pakken en de rechten en veiligheid van kinderen te beschermen.

Continue ReadingBescherming kinderen tegen kinderarbeid is beleidsprioriteit AWJ

Dit weekend Moengonese derby in SML

  • Post author:
  • Post category:Sport

Dit weekend wordt de Suriname Major League(SML) voortgezet. De knaller voor dit weekend is de Moengonese derby tussen het team van Notch en Inter Moengotapoe. De wedstrijd wordt zaterdag gespeeld in het Franklin Essed Stadion. Inter Moengotapoe wist in de eerste ronde te winnen van Notch met 2-1. De bedoeling is dat Notch die in de SML een betere positie staat dan Inter Moengotapoe de volle drie punten in de wacht sleept, om zijn positie veilig te stellen. Echter heeft het team van Inter Moengotapoe de drie punten ook nodig om alsnog kans te maken op het kampioenschap.

Continue ReadingDit weekend Moengonese derby in SML

AWJ-delegatie maakt kennis met de Regional Director ILO voor Latijns Amerika en het Caribisch Gebied

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Minister Steven Mac Andrew en de onderdirecteur Juridische- en Internationale Zaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ), Glenn Piroe, hebben op dinsdagmiddag 11 juni 2024 in Genève, Zwitserland, een ontmoeting gehad met mevrouw Ana Virginia Moreira Gomes, de recent aangestelde Regional Director van het ILO regionaal kantoor voor Latijns Amerika en het Caribisch Gebied.

Continue ReadingAWJ-delegatie maakt kennis met de Regional Director ILO voor Latijns Amerika en het Caribisch Gebied

AANHOUDEND GETALM EN E-BIKES

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Het is zover. Waar we al maanden voor hebben gewaarschuwd: het eerste dodelijke slachtoffer met een e-Bike. Een jongedame op een e-Bike werd deze week aan de Jagernath Lachmonstraat door een auto aangereden na plotseling van rijbaan te zijn afgeweken en liep daarbij zeer ernstig letsel op. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd, alwaar het later kwam te overlijden.

Continue ReadingAANHOUDEND GETALM EN E-BIKES