Parmessar eist structurele verbeteringen en transparantie bij de Belastingdienst

Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP, heeft gisteren tijdens de behandeling van de ontwerpwet houdende wijziging van de regels ter toekenning van een Fiscaal Identificatienummer in De Nationale Assemblée, scherpe kritiek geuit op de huidige staat van de Belastingdienst. Parmessar gaf aan dat het noodzakelijk is voldoende aandacht te schenken aan de instituten die belast zullen zijn met de handhaving van die wetten, alvorens wetten aangepast en ontworpen worden.

“Als de instituten niet adequaat functioneren, mogen we weinig verwachten van de werking van de wetten in de praktijk”, zei Parmessar. Hij bekritiseerde het uitblijven van structurele verbeteringen bij de Belastingdienst, ondanks herhaalde beloften. Parmessar benadrukte verder dat elke keer tijdens belastingdiscussies in DNA, er dringend aandacht voor de Belastingdienst wordt gevraagd, om deze als een stevige organisatie neer te zetten, maar dat het maar niet lukt. “Het blijft iedere keer bij lippendienst dat we de Belastingdienst als instituut zullen verstevigen,” aldus Parmessar.

De NDP-fractieleider wees erop dat hoewel de nieuwe huisvesting van de Belastingdienst in het oude gebouw van de Amerikaanse ambassade, een stap in de goede richting is, het nog lang niet voldoende is. Parmessar wees op de gevolgen van de huidige werkwijze, waaronder een grote werkdruk op de schaarse, kundige en loyale medewerkers. Parmessar gaf  verder aan dat hij en enkele collega’s herhaaldelijk een beroep op de regering hebben gedaan, maar dat er slechts een marginale en onrealistische salarisaanpassing heeft plaatsgevonden. Hij bekritiseerde de kwalitatieve onderbezetting van afdelingen en het gebrek aan investeringen in de materiële infrastructuur. Hij benadrukte dat de gestelde doelen en targets niet gehaald kunnen worden en dat de Belastingdienst niet in staat is om adequate service, aandacht en begeleiding aan de belastingplichtigen te bieden. Parmessar drong aan op een gedetailleerd overzicht van alle belastingen die in 2022 en 2023 zijn geïnd en welk percentage van de targets is behaald.

Daarnaast vroeg Parmessar om opheldering over de activiteiten van consultant Ismael Kalaykhan, die zich voordeed als de directeur van de Belastingdienst. Hij vroeg om duidelijkheid over Kalaykhan’s nationaliteit, salaris en mogelijke onrechtmatige handelingen, en eiste uitvoerige informatie van de regering, ondersteund door documenten. Tot slot benadrukte Parmessar dat de professionalisering van de Belastingdienst een prioriteit moet zijn in zowel de huidige als de volgende zittingsperiode. Hij stelde dat, hoewel het teleurstellend zou zijn als deze doelstelling niet in de huidige periode wordt bereikt, de inspanningen om een solide Belastingdienst op te zetten onverminderd moeten doorgaan.

More
articles